Aloja

Patriotu nedēļa Staiceles pilsētas bibliotēkā

Patriotu nedēļas ietvaros Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda vadības pārstāvji – bijušais Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimante.

Ideja izgaismot Brīvības pieminekli, pēc kārtējās vakara pastaigas, radusies bijušajam prezidentam Valdim Zatleram. Gada laikā tika savākta interesentu komanda, kura ir ar mieru brīvprātīgi ieguldīt savu darbu un zināšanas pieminekļa izgaismošanā. 2018. gada rudenī nodibināts Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds, kura misija ir organizēt Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta izstrādi, saskaņošanu un realizēšanu. Nokārtotas visas dokumentācijas. Noslēgti sadarbības līgumi ar Rīgas pieminekļu aģentūru un Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, kuros noteikti katrai iestādei uzticētie darbi un pienākumi. Pirmo reizi vēsturē veikta pieminekļa fotometriskā uzmērīšana un izveidots pieminekļa elektronisks 3D modelis. Ar drona palīdzību safotografētas visas pieminekļa detaļas. To visu izpētot atklājies, ka piemineklis vēl sevī glabā ložu cauršautus fragmentus. No kuriem laikiem –  Otrā pasaules kara laika, bet varbūt barikāžu laika, tas vēl tiks izpētīts. Bet darbs rit uz priekšu.

Visiem interesentiem bija iespēja iepazīties ar pieminekļa izgaismošanas līmeņiem. Un tie būs trīs. Ikdiena – katru vakaru pēc tumsas iestāšanās, Svētku  – izgaismos pieminekli un tā laukumu valsts svētkos un citos svinīgos gadījumos, Brīnums – iecerēts kā gaismas mākslas darbs, ko īpašās svētku reizēs realizēs ar jaunākajām apgaismojuma tehnoloģijām.

Tas viss, kā uzsvēra bijušais prezidenta Valdis Zatlers, ir komandas darbs ar tautas atbalstu. Ar akciju “Gaisma mūsu brīvībai” fonds publiski vāc ziedojumus, lai īstenotu pieminekļa izgaismošanu. Rūta Dimante informēja par iespējām kā un kur ziedot  – telefoniski, caur portālu ziedot.lv vai personīgi ziedojuma lādītē. Turpmāk to varēs izdarīt arī pie mums Staiceles pilsētas bibliotēkā. 

Tikšanās reizē sarunas mijās ar jautājumiem. Klātesošie gribēja arī dzirdēt Rūtas Dimantes stāstījumu par labdarības organizāciju Ziedot. lv, par tā darba organizāciju un saņemto līdzekļu izlietošanas procedūru. Gribēja uzklausīt Valda Zatlera viedokli par notiekošiem politiskiem procesiem valstī.

Pasākums noslēdzās ar ziediem un laba vēlējumiem. Grāmatā “Brīvības piemineklis” viesi atstāja arī atstāja ierakstu:  “Kas par tautas līdzekļiem celts un atjaunots, tas par tautas ziedojumiem tiks gaismā celts!” Lai mums visiem tas kopīgi izdodas!

Informāciju sagatavoja:

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja