Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas rakstniece Rolanda Bula

Staiceles bibliotēkā turpinās VKKF atbalstītais projekts “Detektīvu žanrs latviešu literatūrā”. Projekta ietvaros bibliotēkā viesojās literāte Rolanda Bula. Kā pati rakstniece saka, ka viņas dzīve daloties divos posmos.

 Pirmais darba mūžs, kura lielākā daļa pavadīta Valsts policija dažādos amatos. Strādājusi sieviešu cietumā, kurš pilnībā izmainījis pasaules uzskatu – dzīves procesos licis ieskatīties dziļāk. Bijusi vardarbības speciāliste, kur galvenais pratināšanā  bijis pārslēgties  no cietušā uz vainīgo un otrādi.  Darbā satikts daudz dažādu cilvēku, izzināts lērums notikumu. Kas arī bijis pamudinājums dzīves otrajam posmam.

 Otrs posms – radošā dzīve, kura sākusies atvaļinoties no dienesta. Tā viņai bijusi liela uzdrošināšanās. Tagad jau ir izdotas piecas grāmatas – trīs klasiskie romāni, divi – kriminālromāni. Viss sākoties ar ideju, tad obligāta esot matemātika –  rēķināšana. Jārēķina varoņu vecums, vārdi, notikumu vietas. Interesantākais ir tas, ka šī darba sagatave tiek rakstīta uz tapešu papīra lapas, kuru brīvi var locīt, novietot uz galda vai pakārt uz datora.  Savos darbos iedvesmu smeļoties no bijušās darba vietas, bet pamatā neesot konkrēta krimināllietas. Smagi jutīšoties tad, ja kāds cietušais sazīmētu sevi.

Viens no pēdējiem kriminālromāniem ir “Stopētāju lieta”, kurā galvenie varoņi ir izmeklētāja Asnāte Grieze un operatīvais darbinieks Juris Zvirbulis. Nav bijis iespējams atlaist savus varoņus – tagad jau izdevniecībā ir nākošais romāns “Sīnaja kalna lieta”, kurā varoņi turpina savas izmeklēšanas gaitas, kuras saistās ar reliģiskām sektām.

Noslēgumā rakstniece uzrunāja visus klātesošos :”Rakstiet katrs savu dzīves grāmatu, ko atstājiet saviem mazbērniem. Nebaidieties rakstīt visu – gan to kas labs, gan ne tik labs. Nebaidieties rakstīt, lai mazbērni uzzina Jūsu dzīves gājumu un lai grāmata kļūst par ģimenes zelta vērtību!”  

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja