Aloja

Alojas novadā aizvadīta Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme

Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas (LPIA) sanāksme 6. martā notika Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā-bibliotēkā SALA Ungurpilī, kur klātesošos sveica un ar novadu iepazīstināja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda.

LPIA priekšsēdētājs Ivo Virsis atgādināja, ka nākamā izpilddirektoru tikšanās būs 3. aprīlī Brocēnos un tajā runās par aprites ekonomiku, latvāņu apkarošanu, atkritumu apsaimniekošanu un decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu.

Šāmeneša sanāksme tika veltīta kiberdrošībai un datiem, un pirmais runātājs par šo tēmu bija “Tet” kiberdrošības eksperts Artūrs Filatovs. Savā prezentācijā “Kiberdrošība pašvaldībās: kāpēc tā ir tik svarīga” viņš uzsvēra, ka tradicionālie kiberdrošības risinājumi vairs nedarbojas efektīvi un ir jābūt specializācijai, jo viens darbinieks nevar vienlaikus veikt IT tehnisko uzturēšanu un datu pārvaldību, turklāt kiberapdraudējums nav uzreiz pamanāms, tāpēc svarīga ir informācijas apmaiņa starp pašvaldībām par konstatētajiem uzbrukumiem un rastajiem labākajiem risinājumiem. Pārējos viņa ieteikumus varat izpētīt prezentācijā, kas pieejama zemāk.

Ar HP datortehniku un drukas iekārtām iepazīstināja HP biznesa attīstības vadītāja Aiga Šica un viņas kolēģis Gatis Šķila, kas savā stāstījumā pieskārās nākotnes jautājumiem – prasībām iekārtām, darba vietai, drošībai un aizsardzības rīkiem. Savukārt “Tildes” biznesa attīstības direktors Kaspars Kauliņš pastāstīja par nākotnes pašvaldību nākotnes sabiedrībā. Daži izaicinājumi, ar ko pašvaldībām nāksies saskarties digitālajā laikmetā, ir šādi: darbības efektivitāte un izmaksas; informācijas un pakalpojumu pieejamība; resursu un kompetences trūkums; infrastruktūra – transports, datu tīkli; izglītības pieejamība un kvalitāte; jaunu darbvietu radīšana; sociālās grupas, t. sk. seniori un iedzīvotāji ar īpašām vajadzībām.

Ar elektroniskajām izsolēm iepazīstināja Tiesu administrācijas Izpildu lietu reģistra nodaļas vadītājs Rihards Daniševskis. Lai organizētu elektroniskas izsoles, jāraksta iesniegums Tiesu namu aģentūrai. Pirms tam gan noteikti jāiepazīstas ar informāciju, kas pieejama vietnēs ta.gov.lv un izsoles.ta.gov.lv. Jāatzīmē, ka nomas tiesību izsoles portāls varētu sākt darboties šā gada 1. jūlijā.

Digitālo tēmu turpināja “ZZ dats” direktora vietnieks Edžus Žeiris, kurš atbildēja uz jautājumu, vai uz datiem balstīta lēmumu pieņemšana ir mīts vai realitāte, un mudināja slēgt līgumus ar Valsts ieņēmumu dienestu par datu pieejamību. Viņu papildināja Jānis Rancāns no uzņēmuma “InfoStrategy”, kas nodrošina datu analīzes risinājumus, veicot to izstrādi un uzturēšanu, un “Grupa93” projektu vadītājs ekonomists Jurijs Kondratenko, kas pastāstīja par pašvaldības pakalpojumu apmierinātības mērījumiem un ISO kvalitātes sertifikāta kritērijiem.

Noderīgu informāciju izpilddirektoriem sniedza SIA “Cemety.lv” pārstāvis Miks Blate, iepazīstinot ar kapsētu digitalizēšanu un Mazsalacas novada pašvaldības pieredzi, un Latvijas Samariešu apvienības Valdes loceklis, direktors Andris Bērziņš, kurš piedāvāja “e-aprūpi” – iespēju modernizēt pašvaldību sociālo dienestu un aprūpes darbu, tā efektivizējot gan procesus, gan izmaksas.

Sanāksmes noslēgumā izpilddirektori iepazinās ar Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru-bibliotēku SALA, kas uzsācis savas dzīves un darbības ceturto gadu un piedāvā atbalstu uzņēmējiem, aktivizē vietējo sabiedrību un rīko publiskus pasākumus. Alojas novada pašvaldība ir viena no pirmajām Latvijā, kas īstenojusi zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību un izmantojusi koku kā pamata būvniecības materiālu sabiedrisko ēku celtniecībā. Ēkā izvietota arī moderna bibliotēka, semināru telpas un plaša konferenču zāle ar lielisku skatu uz Ungurpils Dzirnavezeru. Ēki ir ekstensīvā zaļā jumta segums, kas, raugoties no blakus esošā skatu torņa, rada patīkamu kopskatu un vizuāli paplašina zaļās telpas teritoriju. Ziemā jumts ēku siltina, savukārt vasarā nodrošina papildu kondicionēšanu.

Tāpat ciemiņi varēja priecāties par otru alojiešu lepnumu – uzņēmumu “Aloja-Starkelsen”, kam nākamgad apritēs jau 30 gadu. 1991. gada jūnijā, kad to dibināja, tas bija Latvijā pirmais pārtikas uzņēmums ar ārzemju kapitālu. Tā lielākais īpašnieks ir Zviedrijas koncerns “Sveriges Stärkelseproducenter”. Šo gadu laikā uzņēmums kļuvis par lielāko kartupeļu cietes ražotāju Baltijā, kā arī par vienu no lielākajiem bioloģiskās kartupeļu cietes ražotājiem pasaulē. Turklāt Alojas kartupeļu ciete tiek gatavota tikai no Latvijā audzētiem kartupeļiem un bez neviena alergēna un bez glutēna.

Guntars Gogulis,

LPIA priekšsēdētāja vietnieks

Gunta Klismeta,

LPS Komunikācijas nodaļas redaktore

Foto: Regīna Grosa