Aloja

Atzīmēta Alojas novada domes Dienas centra 13 gadu jubileja

Šī gada 1. jūnijā Alojas novada domes Dienas centram apritēja 13 gadi. Dienas centrs jauniešiem ir ļoti iemīļota vieta, kurā laiku var pavadīt pēc saviem ieskatiem – spēlējot biljardu, galda tenisu, citas spēles, satiekot draugus vai pagatavojot maltīti. Katru mēnesi Dienas centrā tiek rīkotas dažādas aktivitātes, sacensības, pasākumi ar viesiem, radošās darbnīcas un citas nodarbes, lai rūpētos par jauniešu izaugsmi, socializēšanos un piederības apziņu, tomēr kopš 12. marta Dienas centra durvis bija slēgtas. Dienas centra 13 gadu dzimšanas dienas ballīte bija pirmais publiskais pasākums, kuru rīkoja trīs sadarbības partneri – Alojas novada domes Dienas centrs, Alojas novada jaunatnes lietu speciāliste un Alojas novada jauniešu dome, kuri arī atklāja šo pasākumu. Gatavojoties pasākumam, tika plānots, kā ievērot visus drošības noteikumus – roku dezinficēšanu, divu metru distanci, pasākuma ilgumu, tādēļ pasākums norisinājās brīvā dabā. Katram pasākuma dalībniekam tika nodrošināta divu metru distance no pārējiem klātesošajiem. Arī pirmā no aktivitātēm bija “drošais iepazīšanās” aplis, kurā visi atnākušie iepazīstināja ar sevi, vienlaicīgi, dezinficējot rokas.

Dzimšanas dienās, protams, neiztikt arī bez sveicējiem. Dienas centra vadītāju Gunu Krūmiņu ar ziediem apsveikt bija ieradušies Alojas novada domes pārstāvji: Jurģis Rācenis, Zanda Aderniece, Ginta Ģērmane, un tika sveikta arī Monta Meldere, kā daļa no jaunatnes komandas. Sveicēju bariņam pievienojās arī Dienas centra pirmā stāva kaimiņi Sociālais dienests – vadītāja Jana Beķere ar Lāsmu Lilenblati. G. Krūmiņu sveica arī jaunatnes lietu speciāliste M. Meldere kopā ar Alojas novada Jauniešu domes priekšsēdētāju Martu Čukuri, dāvinot Dienas centra vadītājai zīmētu karikatūru. Kad sveicēji bija izteikuši visus laba vēlējumus, bija pienācis laiks pasākuma aktīvajai daļai.

Pirmo pārbaudījumu jauniešiem bija sagatavojis Alojas novada domes priekšsēdētāja vietnieks J.Rācenis, kurš jauniešus aicināja izmēģināt savas prasmes, demonstrējot trikus ar foot bag. Jaunieši, kas piedālījās aktivitātē, dāvanā saņēma krāsainu foot bag.

Sekojot jaunākajām tendencēm, nākamā aktivitāte bija orientēšanās interneta vidē.  Pasākuma dalībniekiem izmantojot aplikāciju Actionbound, bija sagatavota orientēšanās spēle ar dažādiem uzdevumiem. Jauniešu telefonā redzēja kontrolpunktu, un telefona kompass palīdzēja atrast pareizo virzienu. Aktivitātes laikā jauniešiem bija iespējams uzzināt, ko pārdeva vienā no Alojas pirmajiem kioskiem, kur atrodas Marijas parks, kurš basketbolists ir nācis no Alojas novada, kā arī bija jāveic dažādi āķīgi uzdevumi. Kopumā orientēšanās spēlē piedalījās 6 komandas. Jebkuram interesentam aktivitāte joprojām ir pieejama un to var atrast, ierakstot Actionbound meklētājā “Dienas centram 13”. Raitā solī šo spēli var iziet 40 minūtēs.

Pēc orientēšanās sacensībām ar jauniešiem tika pārrunāta viena no pēdējā laika aktuālākajām problēmām – atkritumu šķirošana un tā ietekme uz vidi. Pasākumam pievienojās SIA ZAAO Alojas Eko punkta pārstāve Anita Krūmiņa, kura izstāstīja, kā pareizi būtu jāšķiro atkritumi, lai saudzētu mūsu planētu. Pārstāve paskaidroja, ka atkritumi, kuri tiek sašķiroti nepareizi vai netiek šķiroti vispār, nonāk atkritumu poligonos un tiek aprakti milzīgos kalnos lielās platībās. 

Jaunieši uzmanīgi noklausījās prezentāciju, kuras laikā tika demonstrēts, kā pareizi jāšķiro atkritumus. Pēc prezentācijas sākās spēle, kurā jauniešiem pašiem nācās ievietot atkritumus pareizajās kastēs, un ja neņem vērā dažus nelielus sīkumus, jaunieši parādīja tiešām labas zināšanas. 

Jauniešiem bija dota iespēja virtuāli pastaigāt pa Dienas centra pasākumu atmiņu takām un pārbaudīt savas zināšanas ar Quizzez palīdzību, atbildot uz jautājumiem par dažādu pasākumu nosaukumiem un gadskaitļiem, kuros tie tikuši rīkoti.

Katrs pasākuma dalībnieks varēja ierakstīt savu novēlējumu laika kapsulā un atstāt vizuālu sveicienu uz lielās tāfeles.

Dzimšanas dienas noslēgumā, protams, neiztikt bez tortes un dziesmas “Daudz baltu dieniņu”, kam sekoja arī apbalvošana.

1.vietu velo orientēšanas sacensībās ieguva Jānis Nauris Čukurs un Inguss Mežgailis, savukārt, 2.vietu – Alise Amanda Abendrote un Tīna Evelīna Dalka. Toties tiem, kuri devās aktivitātē skriešus, bija mazliet lielāka konkurence. Pateicību par piedalīšanos un uzdrīkstēšanos ieguva staiceliete Dace Štemere, bet godalgoto trijnieku sadalījums bija šāds: 1.vieta Madara Ulme, Liene un Kārlis Irbes; 2.vieta – Gatis Lukševics un Mārtiņš Silājs; 3.vieta Roberts Bitmanis un Alise Bitmane

Milzīgs paldies visiem, kuri piedalījās un padarīja šo dienu īpašu, bet vēl lielāks paldies labajiem gariņiem, kuri palīdzēja ar dažādiem organizatoriskiem darbiem, lai pasākums izdotos! Paldies Jauniešu domes biedriem un brīvprātīgajiem jauniešiem Janai Annai Lapšinai, Alisei Amandai Abendrotei un Jānim Naurim Čukuram!

Sagatavoja: Alojas novada Jauniešu domes priekšsēdētāja Marta Čukure

Foto: Tīna Dalka