Aloja

Ministrs Pūce: “Atkritumu apsaimniekošanas nozarē gaidāmi vērienīgi izaicinājumi”

Reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe” 10. jūlijā notika atkritumu apsaimniekotāja SIA “ZAAO” (ZAAO) pārstāvju, uzņēmuma darbības reģiona pašvaldību vadītāju, izpilddirektoru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministra Jura Pūces un VARAM ekspertu tikšanās, lai pārrunātu atkritumu apsaimniekošanas nozares aktualitātes. Īpaša uzmanība sarunās tika veltīta Atkritumu apsaimniekošanas valsts plāna 2021.-2028. projektā paredzamajiem nozares izaicinājumiem.

Ministrs Juris Pūce skaidroja, ka “Atkritumu apsaimniekošana ir viens no būtiskākajiem virzieniem Eiropas Savienības un Latvijas vides aizsardzības un resursu labas pārvaldības un apsaimniekošanas jomā. Jaunajā Atkritumu apsaimniekošanas plānā paredzēts uzstādīt ambiciozus mērķus, galvenokārt skatoties uz atkritumiem kā resursiem. Plānota arī visaptverošu aprites ekonomikas priekšnosacījumu ieviešana.” Ministrs norāda uz nepieciešamību pārstrukturizēt atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, lai panāktu mērķu sasniegšanu, tostarp apglabājamo atkritumu daudzuma samazināšanos.

Ir paredzēta atkritumu apsaimniekošanas poligonu skaita samazināšana, mērķtiecīgi investējot reģionālu atkritumu apsaimniekošanas centru attīstībā. Mainīsies arī atkritumu apsaimniekošanas reģionu robežas saistībā ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu.

Ministrs norādīja, ka arī sabiedrības informēšanu un izglītošanu par videi draudzīgu rīcību plānots īstenot stratēģiski, strukturējot atbildības līmeņus un veicamos uzdevumus.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “ZAAO attīstības virzienu un darbību noteiks plānā izvirzītie mērķi un to sasniegšanai definētie uzdevumi. Pēc valsts plāna tiks strādāts pie reģionālā apsaimniekošanas plāna. Ikdienas darba procesā strādājam pie projektiem, gatavojoties arvien samazināt noglabājamo atkritumu daudzumu – aktuāla ir bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošana, kas paredzams būs jānodrošina no 2023.gada – pētām ārvalstu pieredzi, gatavojam projekta pieteikumu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcas izveidei. Tāpat esam sarunu procesā par tekstila šķirošanu un nodošanu pārstrādei.”

ZAAO nodrošina vides prasībām atbilstošu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus privātpersonām un juridiskām personām Ziemeļvidzemē, kā arī atsevišķos Malienas un Pierīgas reģiona novados. Uzņēmums veic ne tikai atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un noglabāšanu videi draudzīgā veidā, bet mērķtiecīgi realizē arī sabiedrības informēšanas un izglītošanas aktivitātes.

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste