Aloja

Alojas novadā īstenoti divi jaunatnes iniciatīvu projekti

2020. gada maijā Alojas novada pašvaldība aicināja jauniešus un jauniešu grupas vecumā no 13 līdz 25 gadu vecumam, realizēt savas idejas, iesaistoties jaunatnes iniciatīvu projektu konkursā, kas sniedza jauniešiem iespēju iegūt līdz 100 EUR savu iniciatīvu realizēšanai.

Līdz 10. jūnijam tika iesūtīti divi pieteikumi – Staiceles jaunieši – Viesturs Titovs, Regnārs Nerips, Ojārs Valters Nerips, Niks Andersons iesniedza projektu “Mūsdienīgais velobraucējs”, sadarbojoties ar Alojas novada tūrisma un informācijas centru, Staiceles muzeju Pivālind un Staiceles pamatskolu, bet jauniete Marta Čukure  no Alojas iesniedza pieteikumu projektam “Laižam dabā kopā ar kino”, kurā sadarbojās ar Alojas sporta pasākumu organizatori Jutu Gargurni.

Projektā “Mūsdienīgais velobraucējs”, Staiceles jaunieši nolēma veidot velo orientēšanās spēli ar QR kodiem, sekojot līdzi tam, kā pasaule attīstās tehnoloģiju jomā. Visi velobraukšanas entuziasti 25. jūlijā tika aicināti orientēties divos maršrutus – garajā un īsajā, atbilstoši cilvēku vēlmēm. Maršrutos tika iekļauti objekti Staiceles pilsētā un pagastā –  Alojas novada TIC, Staiceles papīrfabrikas vārti, Staiceles baznīca, līkā priede, Vīķu muiža, ūdenstorņa sēta, futbola bumba, Staiceles pamatskola, Planču purva dabas taka. Kopumā pasākumā piedalījās 35 dalībnieki, bet jaunieši norādīja, ka cilvēki bija  nedroši un baidījās piedalīties sacensībās, jo nebija pārliecināti par savām prasmēm darbojoties ar kodiem.  

Jaunieši spēli piedāvā vēl joprojām, arī pēc projekta noslēgšanās.

Projektā “Laižam dabā kopā ar kino”, jauniete Marta Čukure organizēja piecus kino vakarus dažādās Alojas novada apdzīvotajās vietās. Alojā tika demonstrēta filma “Bohemian Rhapsody”, Puikulē – “Jumanji: welcome to the jungle”, Staiceles kultūras namā “The Star is born”,  Ozolmuižā – “The greatest showman” un Vilzēnos varēja skatīties filmu “Aladdin”. Ierodoties pasākumā, bija iespēja mazliet izkustēties kopā ar Alojas sporta pasākumu organizatori Jutu Gargurni, un piedalīties Kahoot viktorīnā ar dažādiem jautājumiem par kino industriju, kurā balvas sponsorēja SIA DK “Apsītes”, z/s “Zvaigznes”, laivu noma Upeslaivas.lv un SIA “Madara 93”. Kino vakarus kopumā apmeklēja 138 cilvēki.

Projektu izvērtēšanas komisija, pēc atskaišu iesniegšanas, atzina, ka jauniešiem īstenošanā veicies ļoti labi un tas, kas nav sanācis, kalpos kā pieredze turpmākajā dzīvē. Jaunatnes lietu speciāliste Monta Meldere saka paldies uzņēmīgajiem jauniešiem, kuri uzdrīkstējās “lēkt” nezināmajā, un īstenoja divus lieliskus projektus, kas prasīja lielas pūles un ne mazums laika. Arī nākamgad jauniešiem būs iespēja piedalīties iniciatīvu projektu konkursā, kurā tiks gaidīti vēl vairāk pieteikumi.

Ievietoja: Monta Meldere