Aloja

Februāris Brīvzemnieku pagastā

Sācies tāds savāds gads. Pat var savilkt paralēles ar senču ticējumu: kā veco gadu pavadīsi, tā jauno iesāksi. Nu, esam sapratuši, ka tradicionālos formātos ne kultūras, ne sporta pasākumi nevar notikt, ne vecajā gadā, ne jaunajā… Tāpēc esam spiesti kļūt radoši, izdomāt ko jaunu, savādāku, interesantāku. Brīvzemnieku pagastā darbošanās nenorimst ne dienu. Notiek pat pasākumi, protams, ievērojot visus drošības pasākumus. Tā janvārī organizējām Barikāžu atceres pasākumus, bija ugunskuri gan Ozolmuižā, gan Puikulē, bija izstāde Puikules tautas nama logos, kā arī krustvārdu mīklas konkurss “Barikāžu nedēļai – 30”. Konkursa uzvarētāji: 1. Gita un Kaspars Rudzīši; 2. Sanita Moderniece; 3. Guna Broma.

Februāris tika iesākts ar tradicionālo Sniega dienu. Šogad gan izpalika kopīgas atrakcijas, spēles un vizināšanās. Bet bija izveidots skaists masku gājiens cauri parkam – no Tautas nama uz Puikules muižu un tālāk gar Sabiedrisko centru uz Meteņu (Sniega) labirintu. Masku darināšanā iesaistījās visi pagasta darbinieki. Šo masku parāde interesenti varēja aplūkot līdz pat februāra beigām, Sniega labirintu varēja izlīkumot līdz pirmajos siltajos saules staros izkusa mūsu labirints.

Pēcāk sekoja visu mīlētāju diena – Valentīna diena. Par skaistu noformējumu Ozolmuižā parūpējās Sanita Gutāne ar savu komandu. Izdevās ļoti sirsnīgi, tika saņemtas tikai cildinošas atsauksmes. Tāpat Puikules muiža savas sirdis ļāva skatīt un fotografēt. Skaisti un sirsnīgi.

Paralēli citiem darbiem, norisinās dokumentu vākšana, apkopošana, iedzīvotāju aptaujāšana, pētot pagasta muižu un māju vēsturi, apzinot iedzīvotāju darbošanos un pagasta uzņēmumus. Tāpat aktīvi tiek administrēta Brīvzemnieku pagasta Facebook lapa, kur tiek publicēta informācija par čakliem pagasta ļaudīm, interesantiem vēstures faktiem, gan jubilāriem.

Lai gan pasākumi nevarēs notikt publiski klātienē, tomēr notiek gatavošanās 8. martam un arī Lieldienām. Covid-19 nevienam neļauj slinkot, visi čakli strādā, lai tad, kad varēsim pulcēties, mēs būtu gatavi uzņemt viesus, rīkot pasākumus.

Paldies cilvēkiem, kuri raksta vēstules gan uz pārvaldi, gan uz tautas namu, gan muižu, gan mums personīgi un dalās ar savām atmiņām arī sadzīves priekšmetiem!

Aicinām pagasta esošos un bijušos iedzīvotājus dalīties ar savām atmiņām un informāciju par dzīvi un notikumiem Brīvzemnieku pagastā, par māju vēsturi.

Sagatavoja: Ziedīte Jirgensone, Puikules tautas nama vadītāja