Aloja

Noslēgusies Alojas un Limbažu novadu jauniešu rīkotā Zaļnedēļa

Kad visa Latvija koncentrējās uz Lielās Talkas notikumiem, Alojas un Limbažu novada jaunieši strādāja pie plāna, kā visas nedēļas garumā aktualizēt dažādas vides problēmas un aktualitātes.

19. aprīlī plkst. 16.00 jauniešiem bija iespēja tikties ar Limbažu un Alojas novadu jaunatnes lietu speciālistēm Madaru Skrastiņu un Montu Melderi, kuras stāstīja par nedēļas plāniem un par sešiem populārākajiem atkritumu veidiem, kas nonāk izgāztuvēs.

1. Papīrs un kartons – 23.05%

2. Ēdiena atkritumi – 21.59%

3. Plastmasa – 12.20%

4. un 5. Dārzu, pagalmu uzkopšanas atkritumi (zari, lapas u.c.) – 12.11% un Koks – 6.19%

6. Tekstilizstrādājumi – 5.83%

Video pieejams: https://youtu.be/jPD9px9Jdt4 .

20. aprīlī plkst. 16.00, attālināti Instagram Alojas novada jauniešu domes priekšsēdētāja Marta tikās ar Danielu un Emīliju sižetā “Gatavo zaļi”, kurā tika gatavoti vegānu našķi – zaļais smūtijs un vegāniskā pasta ar Boloņas mērci. Video pieejams šeit: https://www.instagram.com/tv/CN4_YdrASuG

Kādēļ ir tik būtiski domāt par saviem ēšanas paradumiem?

  • Saražojot 1 kg liellopu gaļas, izdalās vidēji 27 kg CO2 ekvivalentas gāzes. Tas ir līdzvērtīgi tam, cik daudz CO2 izplūst no automašīnas, nobraucot 162 km. Tātad, ja mēs patērējam daudz gaļas, tad radām vairāk emisiju nekā tad, ja regulāri braucam ar auto.
  • 30 % no pasaules lauksaimniecības platībām tiek izmantoti gaļas ražošanai.

Jaunieši neaicināja uz kardinālām pārmaiņām dzīvē, bet aicināja vairāk padomāt par savu uzturu, varbūt vienu dienu nedēļā izvēloties ieturēt maltītes, kurās gaļa netiktu pievienota.

21. aprīlī ikvienam bija iespēja noskatīties video “Zaļāk kopā ar Kristīni”, kuros Kristīne Kalnmača un Helmuts Bondars bija strādājuši pie tā, lai parādītu 3 veidus, kā pašu rokām pagatavot videi draudzīgus, sadzīvē izmantojamus priekšmetus:

Trauku mazgājamais sūklītis: https://fb.watch/5676-IqeKz/

Vaska drāniņa, kurā ietīt ēdienu: https://fb.watch/567bGC2dQf/

Auduma sejas maska: https://fb.watch/567cGxC_lK/

22. aprīlī plkst. 18.00 ikvienam jaunietim bija iespēja piedalīties Alises un Undīnes sagatavotajā viktorīnā, kas bija veltīta Zemes dienai. Šeit jāuzsver, ka viktorīnas uzvarētājiem bija iespēja savā īpašumā iegūt jauniešu sponsoru, uzņēmuma VAIG brīnišķīgos, ekoloģiskos auduma maisiņus-  https://vaig.lv/product/maisins-vaig/ .

Priecājamies, ka šoreiz pie maisiņiem tika puiši – Ojārs Nerips un Jānis Čukurs.

23. aprīlī plkst. 16.00, spītējot aukstajiem un nepatīkamajiem laikapstākļiem, Zoom attālinātajā pārgājienā/talkā satikās saujiņa jauniešu. Kopīgi talkojām Alojā, Ozolainē, Puikulē, Rīgā, Salacgrīvā, Staicelē, Urgā un Vilzēnos.

Pārgājiena laikā, jaunieši ne vien uzkopa vidi sev apkārt, bet darbojās zaļo ideju talkā. Saistībā ar zaļajām idejām jaunieši izdomāja, ka varētu organizēt:

  • Pieredzes braucienu uz Salacgrīvas novada jaunatnes un uzņēmējdarbības iniciatīvu centru “BĀKA” un tajā pašā dienā taisīt 10 km pastaigu gar jūras krastu, vācot atkritumus un noslēdzot pasākumu ar dziesmām un gardu maltīti pie ugunskura. Protams, tiklīdz apstākļi to ļaus.
  • Veidot radošus video, līdzīgi kā Zaļnedēļas ietvaros, ar lietām, kuras katrs mājās var pagatavot pats – piemēram, auduma maisiņus.
  • Ēšanas paradumu izaicinājums jeb vegāniskās/veģetāriskās pirmdienas!
  • Sportiskie izaicinājumi kopā ar jaunatnes darba darītājiem!

Kopumā ar jauniešiem no atkritumiem tika atbrīvots ceļa posms 20.31 km garumā.

24. aprīlī visiem Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja piedalīties Lielajā Talkā. Šis datums tika veltīts ikvienam talkot gribētājam, kas vēlētos laiku un enerģiju ieguldīt sava pagalma uzkopšanā kopā ar ģimenēm.

25. aprīlī plkst. 18.00 tika organizēta jauniešu sponsoru ŪDENS PUDELE balvas izlozi starp visiem jauniešiem, kuri bija iesūtījuši bildes no talkošanas. Balvā bija Alumīnija ūdens pudele fest, kuras tilpums ir 650 ml – https://udenspudele.lv/.

Starp 14 talkotājiem, kā laimīgās pudeļu ieguvējas tika izlozētas Kendija Grāvīte un Alise Tiltiņa. Izlozes tiešraidi var aplūkot šeit: https://www.instagram.com/tv/COGBJqnAMnkn .

Īpašs paldies sponsoriem par videi draudzīgajām balvām – uzņēmumiem VAIG un ŪDENS PUDELE!

Sakām paldies ikvienam Zaļnedēļas dalībniekam par piedalīšanos – gan līdzjutējiem, gan dalībniekiem.

Aicinām ikvienu piedomāt pie saviem ikdienas paradumiem, lai mēs varētu dzīvot zaļākā un tīrākā vidē!

Sagatavoja:

Alojas novada jaunatnes lietu speciāliste

Monta Meldere