Aloja

Noslēgusies jauniešu nometne “Ideju nakts”

7.- 8. jūlijā, pie Ungurpils ezera, Uzņēmējdarbības atbalsta centra – Bibliotēkas SALA teritorijā, norisinājās jauniešu nometne “Ideju nakts”, kurā piedalījās 40 jaunieši no Limbažu novada un bijušā Alojas novada. Nometne norisinājās Valsts programmas starpnovadu sadarbības projekta “Tālāk kopā” ietvaros, kura mērķis ir izveidot mobilā un digitālā darba ar jauniešiem sistēmu. Jauniešu forumā, kas norisinājās pavasarī, jauniešiem bija iespēja dalīties ar savām idejām mobilā darba organizēšanā, līdz ar to rast skaidrību tam, kādai vajadzētu izskatīties digitālā darba sistēmai.

Savukārt, nometnē “Ideju nakts”, galvenais mērķis bija ļaut jauniešu idejām lidot un kopīgi  izveidot programmu mobilajiem izbraukumiem pie jauniešiem, kuru dzīvesvietās nenotiek aktīvs jaunatnes darbs, lai nodrošinātu tiem iespējas līdzdarboties, attīstīt savas kompetences, socializēties un lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku.

Divu dienu laikā jaunieši tika sadalīti trīs ģimenēs jeb mājsaimniecībās, kuras nometnes laikā nekrustojās. Par katru no mājsaimniecībām rūpējās kāds no jaunatnes darbiniekiem, kopīgi tika iekārtota telšu pilsētiņa, ieturētas maltītes un kā jau tas pienākas-  izvēlēts arī ģimenes uzvārds. Brašmaņu ģimenes galva bija Renārs Peksis, kuram pēc uzmundrinoša joka kabatā ilgi nebija jāmeklē, viņš ienesa jautrību savā nometnes mājsaimniecībā. Renārs ikdienā strādā par jaunatnes darbinieku Limbažu jauniešu centrā un viņam lieliski padodas dažādu, jauniešus uzrunājošu dizainu veidošana Limbažu jauniešu centrā.

Ar Ungurķirsīšiem divas dienas plecu pie pleca pavadīja Anda Timermane, kura vienmēr bija klātesoša un īstajā brīdī prata atbalstīt savējos. Andai piemīt spējas redzēt darbus no malas un nekavējotes pieslēgties pamanot vajadzību, tāpat, protams, koordinēt sev apkārt esošos jauniešus, kuriem darbi kopā ar viņu vedas viegli. Ja ir vajadzīgs multitaskers- meklējiet Andu no jauniešu kluba Čempiņš.

Par Čūskām rūpējās Guna Krūmiņa no Alojas novada domes Dienas centra, viņas ģimene bija gados jaunākā un aktīvākā un Guna ar savu neizsīkstošo enerģiju un pieredzi jaunatnes darbā, viņus lieliski papildināja. Guna vēlreiz apstiprināja, ka lieliski strādā ar jauniešiem, sniedzot viņiem drošības sajūtu un daloties ar savu pieredzi, jo viņai ir skaidrs redzējums un izeja jebkurā situācijā!

Sirsnīgā medmāsa Anna Abendrote parūpējās gan par COVID- 19 testu veikšanu, jauniešiem, kuri uz nometni ieradās bez sertifikātiem, gan par dalībnieku fizisko stāvokli, ik pa laikam atgādinot dzert ūdeni vai palīdzot ar kādu plāksteri. Mūsu māsiņa lieliski parūpējās arī par emocionālo labsajūtu, katram veltot mīļu smaidu un sirsnīgi aprunājoties. Priecīga, laipna, mīlestības pilna un dzirkstoša, tieši tāda bija mūsu medmāsiņa, jaunieši viņu ļoti iemīļoja!

Nometnes vadītājs Aldis Lūdiņš gādāja par drošības sajūtu nometnē gan dienā, gan naktī. Aldis jau pasākuma atklāšanas laikā iepazīstināja jauniešus ar nometnes noteikumiem, kā arī atgādināja par tiem. Drošību radīja viņa klātesamība jauniešiem peldoties un atrodoties pie ugunskura. Aldis bija nometnes komandas jaunpienācējs, kurš lieliski pierādīja ka prot organizēt, disciplinēt un lieliski rīkoties stresa situācijās, esot ļoti noderīgs cilvēkresurss! 

Āra dzīves trenere Ieva Grundšteine savu jaunatnes darba pieredzi lika lietā uz visiem 120 %, kā nometnes komandas jaunpienācēja, Ieva palīdzēja ar uzdevumu plānošanu, lai izmantojot neformālo izglītību, jaunieši efektīvi un interesanti nonāktu pie rezultāta. Ieva ne mirkli nelika šaubīties par apkārt notiekošo. Brīnišķīgs, enerģisks un radošs cilvēks!

Madara un Monta projekta gaitā jau kļuvušas par lielisku komandu, kurā valda sapratne, enerģija un cieņa. Monta Meldere rūpējas par visa projekta “Tālāk kopā” sekmīgu norises gaitu, motivē, uzmundrina un īstajā laikā atgādina, ka visam jārit pēc plāna. Nometnes laikā Monta no sirds izbauda klātienes darbu ar jauniešiem, bārstās ar muļķīgiem jokiem un dalās ar vērtīgu dzīves pieredzi. Dzīvesprieks, enerģija un radošums strāvo no Madaras Skrastiņas, viņai nekad netrūkst ideju un viņa tās ar sparu īsteno un noved līdz galam, kopā ar jauniešiem.

Pēc tam, kad nometnes komanda bija iepazīstinājusi ar sevi, sākās iepazīšanās aktivitātes, kurās jaunieši labāk iepazinās viens ar otru, savās jaunajās mājsaimniecībās. Pēcāk sekoja aktivitātes par nopietnākām tēmām – aizspriedumu laušana, komandas saliedēšana, sadarbība, komunikācija un radošums – pie Madaras, Montas un Ievas. Pēc pusdienām sekoja prezentācijas, kuras atspoguļoja jauniešu esošās iespējas līdzdarboties gan nevalstiskajās organizācijās – Jaunsardzē, Mazpulkos, Sarkanajā krustā, gan pašvaldības dibinātajās iestādēs – Alojas novada domes dienas centrā, jauniešu klubā “Čempiņš”, Limbažu jauniešu centrā. Pēcāk Madara un Monta jauniešus iepazīstināja ar mobilo darbu un tā pamatprincipiem. Vakarā jaunieši devās brīvdabas piedzīvojumā jeb pastaigā, kur aizsietām acīm mācījās uzticēties, rūpēties un saprasties bez vārdiem, atpūsties no dienas straujā skrējiena un pabūt ar sevi.

Pirmās dienas izskaņā, kopā ar veldzējošo vakara dvesmu, ieradās muzikāli jaunieši no Pārgaujas novada Gustavs un Marija, kuri priecēja klausītājus ar akustisku koncertu saulrieta laikā, pie ugunskura. Pēc tam sekoja naksniņas ar desiņu un zefīru cepšanu ugunskurā un gardām zemenēm. Vakars noslēdzās ar kārtīgu sadziedāšanos vairāku stundu garumā, kad pāri Ungurpils ezeram izskanēja jauniešu iemīļotākās dziesmas.

Otrā diena nāca kopā ar karstumu un gardām brokastīm, dienas gaitā jaunieši varēja paši izplānot aktivitātes ģimenes lokā, lai ciešāk saliedētos. Pēcāk jaunieši varēja izvēlēties, vai, kopā ar Ievu nodoties jaunām neformālās izglītības aktivitātēm, vai strādāt ar Madaru un Montu pie mobilo braucienu aktivitāšu plānošanas. Aktivitātes tika plānotas divās komandās un katrā tika izplānoti trīs iespējamie aktivitāšu varianti,  kas jau 12. un 18. augustā tiks izmēģināti kopā ar Viļķenes un Ozolmuižas jauniešiem!

Izvērtējuma anketās jaunieši novērtēja gardās maltītes, kuras sagatavoja “Mieriņš”, vēlreiz apstiprinot, ka ēdiens jauniešiem ir ļoti svarīgs. Liekot roku uz sirds varam apgalvot – visiem vēderi bija pilni ar gardu ēdienu!

Paldies, Ungurpils, par uzņemšanu, bija ļoti skaisti!

Paldies visiem par ieguldīto darbu, pūlēm, raizēm, mīlestību un mieru stresa situācijās!

Paldies mūsu komandai – Aldim, Ievai, Montai, Madarai, Gunai, Andai, Renāram, Annai par lieliski paveikto darbu!

Paldies jaunieši jums, ka ieradāties un mums bija ar ko strādāt!

Paldies ikvienam vecākam par pūlēm, lai jauniešus uz nometni atgādātu.

Paldies Sabīnei un Dacei, par uzņemšanu brīnišķīgās Salas teritorijā un telpās!

Paldies no jaunatnes komandas!

Vairāk foto: https://photos.app.goo.gl/bSva6K3wSay7hUF4A

Projekts “Tālāk kopā”, (identifikācijas nr. VP2020/1.2.-1) īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.