Aloja

Braslavas pagastā norisinājās “Kartupeļu Lauku diena”

10. augustā, Braslavas pagasta Jaunurgās, norisinājās Lauku diena kartupeļu audzētājiem. Kartupeļu dienu organizēja SIA “Aloja Agro” sadarbībā ar SIA “Aloja Starkelsen”. Šīs dienas laikā klātesošajiem bija iespēja uzzināt dažādus jaunumus un aktualitātes, kā arī vērtēt dažādas kartupeļu šķirnes.

Lauku dienas sākumā par uzņēmuma SIA “Aloja Starkelsen” jaunumiem izklāstīja kapitāldaļu turētājs un viens no SIA “IRLMD Food Solutions” dibinātājiem Mauricio Decio. Mauricio skaidroja, ka uzņēmums vēlas piedāvāt plašākas sadarbības iespējas un veidot to gan ar bioloģiskajām, gan integrētajām lauksaimniecībām. Aiga Kraukle (SIA Aloja Starkelsen) sacīja, ka šobrīd uzņēmums ir pārmaiņu priekšā: “Šobrīd mums notiek aktīvs darbs pie dažādiem attīstības projektiem. Līdz šim mēs esam iepirkuši bioloģiskos zirņu Bruno, taču ir plānots, ka nākamā gada pavasarī būs pabeigti būvdarbi pārstrādes līnijai Ungurpilī, līdz ar to nākamajā gadā tiks slēgti līgumi gan ar bioloģiskajiem, gan ar konvencionāliem audzētājiem gan par dzeltenajiem un brūnajiem zirņiem, gan arī pupām. Nākamgad šī darbības joma tiks paplašināta un kļūs apjomīgāka.

Tāpat A. Kraukle uzņēmuma vārdā aicināja audzēt vairāk produktus un informēja, ka rūpnīcas vadība ir pieņēmusi lēmumu jau ar šo gadu paaugstināt cenu integrētajiem kartupeļiem. “Kā zināms, mums ir trīs gradāciju līgumi – (mazie) līdz 20 tonnām cietes, (vidējie) no 20 līdz 59 tonnām un (lielie) virs 60. Ja salīdzina šajā skalā, tad mazajiem līgumiem par katru kartupeļu tonnu būs papildus 4,27 eiro, vidējiem līgumiem – 6,53 eiro, lielajiem – 8,96 eiro. Vidējie pie esošās cenas tiek pielikti 15%,” skaidroja A. Kraukle. Saistībā ar vēso un mitro pavasari kartupeļi šogad tika iestādīt vēlāk, tādēļ arī sezona būs vēlāka. Aiga minēja, ka līdz tam partneriem tiks nosūtīti jaunie cenu piedāvājumi un citi jaunumi. Turpinot par šo sezonu, SIA “Aloja Starkelsen” pārstāve ziņoja, ka arī šogad bioloģiskie ir krietni vairāk kā integrētie, tādēļ kartupeļu pieņemšana norisināsies pēc līdzīga grafika kā tas bijis aizvadītajā gadā: trešdienās, ceturtdienās – bioloģiskie, piektdienās un sestdienās – integrētie.

Pēc ievadsarunām par aktuālajiem notikumiem un izmaiņām SIA “Aloja Agro” agronome Lāsma Jefimova aicināja klātesošos doties uz kartupeļu šķirņu izmēģināšanas lauku, lai iepazītos un noskaidrotu dažādus faktus par klasiskām un jaunām kartupeļu šķirnēm, to audzēšanas kultūru un īpašām pazīmēm, ko nepieciešams ņemt vērā, izvēloties konkrētas šķirnes. Vēlāk interesanti varēja doties uz sēklu lauku, kā arī apmeklēt SIA “Tēraudiņi” kartupeļu audzēšanas vietas, kur par bioloģisku augu mēslošanas līdzekļiem informēja firmas SIA “Bio-efekts” pārstāve Vivita Vīksniņa. Pēc lauku apskates un šķirņu izpētes Lauku dienas apmeklētāji bija aicināti atgriezties Jaunurgās, lai piedalītos degustācijās un pārrunātu iespaidus, dalītos pieredzē.

Sagatavoja:
Regīna Grosa,
Sabiedrisko attiecību speciāliste