Aloja

Pozitīvā gaisotnē kopā ar ģimeni pavadīts laiks pie Ungurpils ezera

2021. gada 7. augustā, Ungurpils ezera krastā, divpadsmit Alojas un Ungurpils aktīvākās ģimenes, nebaidoties no sliktajiem laika apstākļiem, piedalījās pārgājienā “Ģimene laivā”. Šo pasākumu sadarbībā ar Alojas novadpētniecības centru, uzņēmējdarbības atbalsta centru SALA, biedrību “Ungurpils ezera saimnieks” un Alojas kultūras namu rīkoja biedrība “Atbalsts Alojas Ausekļa vidusskolai” Sabiedrības integrācijas fonda atbalstītā projekta Nr. 2021.LV/ĢDP/031 “Ģimene un bērni – vērtība Alojā” ietvaros.

Lai veicinātu ģimeņu saliedēšanos un dažādotu kopīgu brīvā laika pavadīšanu projekta ietvaros tiks piedāvāti trīs pārgājieni – Ģimene laivā, Ģimene purva kurpēs, Ģimene Zaļajā dzelzceļā. Pārgājienu cikls tiek organizēts, popularizējot ģimenei draudzīgo Aloju.

Pārgājiena “Ģimene laivā” mērķis ir stiprināt piederības sajūtu dzimtajai vietai, iegūt vai pārbaudīt zināšanas par Ungurpils vēsturi, Ungurpils ezera un parka dabas vērtībām un, galvenais, pēc pandēmijas mājsēdes sniegt iespēju pavadīt laiku aktīvi un pozitīvā gaisotnē!         

Pēc reģistrēšanās katra ģimene saņēma pārgājiena uzdevumu lapu un karti un devās dabas takā gar Ungurpils ezera krastu un Ungurpils parkā. Uzdevumos bija jāveic Ungurpils ezerā sastopamo zivju, putnu un augu atpazīšana, parkā augošo augu koku pazīšana u.c. Ģimenēm bija iespēja vizuāli salīdzināt akas, ezera un purva ūdeni un piemērīt savam augumam ezera dziļumu.

Grūtākais pārgājiena uzdevums, kā atzina dalībnieki, bija 10 parka augu atpazīšana pēc herbārija. Tur arī Google nevarēja palīdzēt! Zināšanas, kādā augstumā jāmēra dižkoka apkārtmērs, noderēja veicot uzdevumu – uzmērīt Ungurpils parka lepnuma Eiropas lapegli. Visprecīzāk to veica komanda  “Silāji”, kļūdoties tikai par 2 cm. Visas ģimenes pilnīgi pareizi izpildīja uzdevumu – stāstā par Ungurpils vēsturi ierakstīt pazudušos vārdus. Maršruta pusceļā atpūtas pauzē ģimenes veidoja kaklarotu no parkā atrodamiem augiem.

Īpašu aizrautību raisīja sacenšanās kastingā – ar makšķeres auklā iesietu atsvaru trāpīt mērķos. Visvairāk punktus – 48, savāca trīs ģimeņu komandas – “Ungurpils”, “Puķes vismīļākās” un “Veinbergi”.

Lai arī drošības apsvērumu dēļ lielajā vējā braucienus ezerā SIA “upeslaivas.lv” kajakos nācās pārcelt uz citu dienu (par to tuvākajā laikā tiks publicēta informācija), īpašs sportiskais azarts valdīja ātrumposma veikšanā ezerā ar koka laivu. Visātrāk šo uzdevumu veica komandas “Ungurpils” tētis Gatis Veide, otrajā vietā atstājot komandu “Kopā jautrāk”, bet trešajā – “Pilscepļi TEAM”.

Aktīvi tika izmantoti arī ezera krastā esošie pludmales volejbola laukumi.

Pēc vairāku stundu aktīvas darbošanās ar gardu muti tika notiesāta SIA “Mieriņš” saimnieču gatavotā zupa. Katrs bērns, kas piedalījās pārgājienā, saņēma 3D uzlīmi ar zivīm, nāriņām vai pirātu kuģi.

Dienas noslēgumā visi kopā baudīja koncertu “Neaizmirsti brīnīties”, kurā aktieru Zanes Dombrovskas un Gundara Silakaktiņa izpildījumā skanēja jautras un emocionālas dziesmas no animācijas filmām un bērnu teātra izrādēm. Mākslinieki ģimenēm piedāvāja piedalīties erudīcijas konkursos un dziedāt kopā ar viņiem. Vecākiem koncerts ļāva atcerēties savu bērnību un bērnības dziesmas, bet bērniem dāvināja spilgta piedzīvojuma sajūtu. Pēc koncerta katra ģimene saņēma diplomu un balvu.

Organizatori pateicas ģimenēm par aktivitāti, darboties prieku un pozitīvajām emocijām!

Nākamais pārgājiens no cikla “Ģimene ceļo” – “Ģimene purva kurpēs” notiks 15. augustā Alojas pagasta Dzērves purvā. Informācija un pieteikšanās anketa pieejama ŠEIT.

Teksts: Ineta Laizāne
Foto: Juta Gargurne, Guna Krūmiņa, Inese Timermane, Vēsma Irbe

Aktivitāte noritēja projekta ,,Ģimene un bērni – vērtība Alojā!” ietvaros. Projekts ,,Ģimene un bērni – vērtība Alojā!”, Nr. 2021.LV/ĢDP/031 ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Par ,,Ģimene un bērni – vērtība Alojā!”, Nr. 2021.LV/ĢDP/031 saturu atbild Biedrība “Atbalsts Alojas Ausekļa vidusskolai”. #SIF_vietagimenei