Aloja

Ūdensputnu medību sezonā pastiprināti kontrolēs ierobežojumu ievērošanu

Ūdensputnu medību sezonas ievadā, kas sāksies jau šajā nedēļas nogalē, Dabas aizsardzības pārvalde (turpmāk – Pārvalde) atgādina par noteiktajiem ierobežojumiem munīcijas izmantošanā un medījamajās sugās. Ne tikai sezonas sākumā, bet arī visā tās garumā gan Pārvalde, gan citas institūcijas pastiprināti kontrolēs šo ierobežojumu ievērošanu.

Medību sezona ūdensputniem sāksies sestdien 14. augustā plkst.16:00.  Medniekiem jāņem vērā, ka saskaņā ar Medību noteikumiem sezonas sākumā no 14. augusta līdz 14. septembrim pīļu un citu ūdensputnu medības būs atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 15. septembra līdz 30. novembrim – katru dienu.

Atļauts medīt laučus, krīkļus, pelēkās pīles, platknābjus, meža pīles, prīkšķes, baltvēderes, garkakļus, brūnkakļus, cekulpīles, ķerras, melnās pīles un gaigalas. Nedrīkst medīt īpaši aizsargājamās putnu sugas, piemēram, zivju ērgli un jūras ērgli, un nemedījamās putnu sugas –  cekuldūkurus, tumšo pīli, kākauli. Jūraskraukļus jeb kormorānus ūdensputnu medību sezonas laikā drīkst medīt tikai ar īpašu Pārvaldes izsniegtu atļauju noteiktās ūdenstilpēs.

Ja ūdensputnus dodas medīt īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tad jāņem vērā, ka ir stigri aizliegts izmantot svinu saturošus šāviņus. Šāds aizliegums pastāv tamdēļ, ka svins ne vien rada būtisku piesārņojumu dabā, bet tas nereti nokļūst arī zivju, putnu un dzīvnieku gremošanas traktā, radot draudu gan konkrētajam dzīvniekam, gan arī cilvēkiem, kas to pēcāk lieto uzturā.  

“Lai izvairītos no pārpratumiem un nepatīkamām situācijām, ir būtiski atcerēties, ka svinu saturošus šāviņus ne vien nedrīkst izmantot, bet arī tie nedrīkst atrasties pie mednieka medību laikā,” skaidro Latgales reģionālās administrācijas Kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis.

Pārvalde un citas kontrolējošās iestādes pievērsīs pastiprinātu uzmanību Medību noteikumu ievērošanai un noteiktajiem ierobežojumiem. Medniekiem pirms došanās ūdensputnu medībās jānoskaidro, vai izvēlētā vieta neatrodas kādā no īpaši aizsargājamām dabas teritorijām un vai teritorijai ir individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi. ĪADT individuālajos noteikumos var būt noteikti atšķirīgi medību termiņi vai pat pilnībā aizliegtas medības. Piemēram dabas liegumā “Lubānas mitrājs” Lubānā ir ierobežojums Bargajā sēklī, kur ūdensputnus medīt ir aizliegts. Bargais sēklis ir sēkļveida sekla sala, kur putni uzturas rudens migrācijas laikā.

Informāciju par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām var iegūt Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietnes sadaļā Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas un dabas datu pārvaldības sistēmā “Ozols”.

Sagatavoja:
Dabas aizsardzības pārvaldes
Sabiedrisko attiecību speciāliste