Aloja

Tikšanās ar rakstnieci Ingu Žoludi Staiceles pilsētas bibliotēkā

Saulainā pēcpusdienā Staiceles pilsētas bibliotēkā ar skolēniem tikās rakstniece Inga Žolude. Vairāk gan pazīstama kā romānu un stāstu autore pieaugušajiem, bet šoreiz bija saruna par viņas pirmo grāmatu bērniem “Pirmo reizi uz zemes”, kas ir iekļauta 2021. gada bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā.

Pirmie rakstu darbi jau tapuši četrpadsmit gadu vecumā. Vispirms dzeja, bet vēlāk sapratusi, ka domraksti padodas labāk. Tēva kolēģa pamudināta sākusi pieiet savam darbam nopietnāk, sapratusi, ka ir dots talants iztēles lidojumam. Tā tas darbs literatūras laukā sācies un turpinās joprojām. Atbildot uz jautājumu: “Kāpēc bērniem? “ Rakstniece stāsta, ka dēlam, mazam esot, daudz lasījusi priekšā citu autoru darbus, līdz pati sākusi stāstīt savus stāstus, kurus vēlāk arī pierakstījusi.

Caur grāmatas “Pirmo reizi uz zemes”  galveno varoni  autore centusies parādīt, ka ceļot var ne tikai ar autobusu, lidmašīnu, bet arī ar apziņu. Grāmata ir  bērna  – citplanētieša Jūlija – skatījums uz zemes dzīvi un paradumiem, par centieniem iekļauties tajos.   Skatījums no citas puses kas liek palūkoties un iedziļināties mums visiem tik ļoti parastajā dzīves ritmā. Kā autore saka:  “Brīnīšanās par pašsaprotamām lietām.” Tikšanās reizē rakstniece lasīja grāmatas spilgtākos citātus, kuri ne tikai lika aizdomāties, bet arī izraisīja klausītājiem ne mazums jautrības. Kaut viens jautājums – kur un kā atrast pauzi?

Grāmata jau ir tulkota vairākās valodās, pat tādās eksotiskās kā ķīniešu, grieķu, armēņu. Uz jautājumu – vai būs citi Jūlija piedzīvojumi, Inga atbildēja, ka pašreiz izdevniecībā esot viņas autobiogrāfiskais romāns par Jāni Poruku “Vendenas lotoss puķe” un topot grāmata ģimenei “Māja laukos”. Smiedamies gan autore piebilda, ka grāmatas nosaukums “Pirmo reizi uz zemes”, liekot domāt arī par nākošām reizēm.

Tikšanās notika VKKF finansētā projekta “Stāstu autoru pasaulē” ietvaros.

Teksts: Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja

Foto: Inta Meistere