Aloja

Aizvadīts Lāčplēša dienas svinīgais pasākums Puikulē

Šogad aprit 95 gadi kopš nozīmīgās uzvaras pār Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņa jeb Lāčplēša diena Brīvzemnieku pagastā tika atzīmēta ar lāpu gājienu un svinīgo pasākumu Puikulē.

Neskatoties uz lietus lāsēm, gājiens izvērtās skaists. Lāpu gaismiņām plīvojot un dziesmām skanot, dalībnieki devās cauri visam ciematam. Pa svecītēm un lāpām izgaismoto ceļu gājiena dalībnieki devās līdz Piemiņas akmenim skolas pagalmā.

Sanākušo iedzīvotāju kuplo pulku uzrunāja IlonaLūdiņa, iepazīstinot ar tālo gadu notikumiem mūsu pagastā. Laiks no Latvijas Republikas proklamēšanas dienas 1918.gada 18.novembrī līdz 1919.gada 11.novembrim bija viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē, kad tika izcīnītas vairākas kaujas, cenšoties iegūst valsts neatkarību. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotāji tika padzīti no Rīgas, kļuva skaidrs – neatkarība ir iegūta. Īpašu uzmanību Bermonta karaspēka un Latvijas valsts armijas cīņas piesaista ar faktu, ka latviešu cīnītāji bija skaitliskā mazākumā, turklāt sliktāk bruņoti.

Spēcinājuma vārdus teica arī evanģēlists Jānis Šmitsm bet pasākumu ar skanīgām dziesmām kuplināja Madara Bērziņa un Edgars Roļskijs.