Aloja

Tikšanās ar Ēriku Hānbergu

IMG_3981

Draudzības, sirsnības un optimisma garā Staiceles bibliotēkā notika tikšanās ar tautā iemīļotu rakstnieku – publicistu Ēriku Hānbergu. Cilvēku, kurš savā žurnālista darbībā izbraukājis visu Latviju, iepazinis padomju laika kolhozu dzīvi no pašiem pirmsākumiem līdz to pajukšanai, redzējis tās spozmi un ēnu puses. Daudz dzirdējis, bet nedrīkstēja izpaust avīzē, tāpēc sācis rakstīt stāstus, par kuriem gan kritizēts, gan slavēts. Pats joprojām atzīst, ka viņa literārie darbi nav īsta daiļliteratūra, vairāk – publicistika. Arī pašreiz top publicistiska rakstura darbs par bioloģisko lauksaimniecību, par tās sasniegumiem Latvijā. Darbā tiks pieminēts arī uzņēmums no mūsu novada.

 

Tā bija tikšanās ar rakstnieku, kurš laukos iepazinis gudras un spēcīgas personības, kuras atstājušas pēdas viņa daiļradē, un par kurām vēl tagad tiek rakstītas viņa grāmatās. Savā atmiņu stāstījumā autors min dažādus dzīves kuriozus, smieklīgas situācijas, kuru bijis ne mazums. Daudziem pasākuma apmeklētajiem lika pasmaidīt par autora grāmatu prototipiem, kuri ne tikai sevi esot dzīvē atpazinuši, bet arī sūdzējušies augstāk stāvošās instancēs.

 

Rakstnieks nezaudē dzīves optimismu pat savos 82 gados, kaļ plānus tālākai dzīvei un daiļradei. Vada savu izveidoto “Omulības klubiņu”, kura pamatā ir kopā sanākšana, omulīga patērzēšana un uzjautrināšanās vienam par otru. Pats Ēriks Hānbergs saka: “Vienmēr dzīvē esmu tiecies pēc prieka un bijis optimists, priecājies par kaimiņa panākumiem, par katru sakoptu lauku sētu, tas uztur manī enerģiju”, tāpēc autors ar lielu interesi noskatījās muzeja “Pivalind” veidotās filmas ”Ozols tēva pagalmā” turpinājumu par mūsu lauku sētām 10 gadu griezumā.

 

Paldies arī grāmatu izplatītāju firmai Virja, Krišjānim Gravam, par jaunākajām grāmatām un šofera pakalpojumiem.

 

Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja Anita Strokša