Aloja

Ainas Tomsones izstāde “Tibetas austās mandalas”

Mes-visuma-visums-1 (1)Puikules Kopienas centra apmeklētājiem tagad ir iespēja aplūkot Tibetas austās mandalas savām acīm, kuru autore ir Puikules iedzīvotāja Aina Tomsone. Jautājot, kā viņa to ir aizsākusi viņa skaidro: “Reiz es ieraudzīju reklāmu, ka tiek organizētas mācības mandalu veidošanā. Pieteicos un trīs reizes aizbraucu uz Rīgu. Tagad, ja ir slikts garastāvoklis vai gribās no prāta izmest ārā kādas nepatīkamas domas, ķeros pie mandalu aušanas un tajā brīdī vairs nedomāju ne par ko citu.” Kad Ainai tika jautāts vai viņai ir kāda mīļākā mandala, viņa vien nosmēja, ka visas esot mīļas. Izstāde būs apskatāma visu februāri un priecēs interesentus. Tomēr tiek apsvērta doma par nelielu meistarklasi, kurā varētu mācīties aust mandalas un atbrīvoties no stresa.

 

Mājas lapā mandalu pasaule par mandalām izsakās šādi: “Mūsu senči apzinājās, ka apļiem un spirālēm ir dziļāka nozīme. Tos zīmēja uz akmeņiem un alu sienām, tādā veidā attēlojot, piemēram, Sauli un Mēnesi. Laika gaitā attīstījās daudzi Saules kulti un reliģijas. Sakrālajiem rituāliem izmantoja dabiskus apaļus veidojumus – alas, gravas, birzis, laukumus. Vēlāk tam visam pievienojās cilvēku roku radītas konstrukcijas akmens krāvumu, labirintu, ēku veidā.

 

Senās ciltis apļveida formu saskatīja arī cilvēka ķermenī un uzskatīja, ka šie apļi ir īpaši cieši saistīti ar jaunas dzīvības nākšanu pasaulē.

 

Mandalas ir spēcīgs instruments, ko cilvēks var izmantot savā labā dažādiem nolūkiem – sevis izzināšanai, garīgai un fiziskai dziedināšanai, pašattīstībai un izaugsmei, meditācijai u.c.

 

Mandalu zīmēšana un veidošana cilvēkiem palīdz neskaitāmos veidos:

  • tā atvieglo dziedināšanās procesus – gan fiziskus, gan garīgus;
  • palielina izpratni par notiekošajiem procesiem dzīvē un cilvēkā pašā;
  • palīdz izprast iekšējo pasauli un tās mijiedarbību ar ārējo pasauli;
  • palīdz koncentrēties uz sevi jebkurā laikā un vietā, kad vien tas nepieciešams;
  • uzlabo un aktivizē labo smadzeņu puslodi, kas atbild par jūtām un sajūtām, vizuālo un telpisko uztveri, seksualitāti, garīgumu, intuīciju un radošumu;
  • palīdz pieņemt lēmumus un risināt sarežģītas situācijas;
  • samazina stresu un nemieru, normalizē sirdsdarbību un asinsspiedienu.

Lai veidotu mandalas, nav nepieciešana iepriekšēja pieredze vai māksliniecisks talants, vienīgais – spēja ļauties radīšanas procesam.”

 

Tiekamies Puikules Kopienas centrā un gaidiet informāciju par mandalu aušanas meistarklasi!

 

Monta Meldere