Aloja

Alojas skolēni radoši aizvadīja Drošāka interneta dienu

Otrdien, 9.februārī, jau 13. gadu pēc kārtas tika atzīmēta Vispasaules drošāka interneta diena, aicinot ikvienu būt pozitīvam internetā un veidot labāku interneta vidi.

Jau otro gadu pēc kārtas šīs dienas vadmotīvs – Kopā par labāku internetu!
Šodien mums patiesi ir grūti iztēloties savu dzīvi bez interneta. Internetā ikviens no mums lasa, piekļūst dažādiem pakalpojumiem, sazinās viens ar otru, meklē gan profesionālu, gan izklaidējošu informāciju, taču, vai mēs protam lietot internetu droši un vai mākam pasargāt sevi no iespējamiem draudiem?

Rīta pusē Alojas Ausekļa vidusskolas bibliotēkas vadītāja Aiva Nemme ar vairākām klašu grupām, sākot no 2. un 3.klasēm, pārrunāja tās būtiskākās lietas, kas jāievēro ikdienā darbojoties interneta vidē: kādu informāciju par sevi publiskojam sociālo portālu profilos, kādu negatīvu iespaidu var atstāt tik vilinošās interneta spēles, kāda ir etiķete, kas jāievēro interneta vidē, vai drīkst atsaukties uz vēstulēm no dīvainiem profiliem, piemēram, “pūkainītis”, kas aicina pie sevis ciemos.

Bibliotēkas vadītāja saka paldies 8. klases skolēniem par viņu radošumu, zīmējot plakātus par tēmu “Par drošu internetu”.

Savukārt pēcpusdienā radošā pasākumā par drošāku internetu Alojas novada domes Dienas centrā aktīvu dalību ņēma 21 pusaudzis. Pasākumu ievadīja iepazīšanās aplis “Pastāsti par savu mobilo telefonu”. Dalībnieki, sadaloties pa pāriem, dažu minūšu laikā pastāstīja viens otram par savu mobilo telefonu, pēc tam katrs no dalībnieku pāra pastāstīja par sava pārinieka telefonu klātesošajiem. Noskaidrojās, ka vairākumam klātesošo ir ražotāja Samsung telefoni melnā krāsā, kuros ir lejupielādētas spēles un ir saziņas aplikācija Whatsapp.

Turpinājumā dalībnieki aktīvi izspēlēja situāciju spēli “Kā TU rīkosies?” Dalībnieks, noķerot viņam mesto bumbiņu, izvēlējās vienu no jautājumiem un sniedza klātesošajiem savu atbildi uz to, pastāstot, kā viņš rīkosies konkrētajā situācijā. Visi jautājumi bija par dažādām riska situācijām, ar kurām var saskarties bērns un jaunietis, lietojot internetu. Piemēram, kas ir tā informācija, ko nedrīkst publicēt par sevi internetā? Kādas fotogrāfijas drīkst ievietot internetā? Kādas nedrīkst? Vai var ticēt visai informācijai, kas atrodama internetā? Kāpēc? Utt. Ja kāds no dalībniekiem nepiekrita atbildei, tad nekautrējās papildināt ar saviem ieteikumiem un padomiem.

Pasākuma dalībnieki veica arī vairākus individuālus uzdevumus – “Burtu režģis” un “Ieraksti trūkstošos vārdus”. Visi šie uzdevumi bija saistīti ar datora un interneta lietošanu.

Noslēgumā, pirms vēl tika saņemtas atzinības par aktīvu dalību pasākumā, katrs no dalībniekiem pamatoja, vai pasākuma ietvaros tika gūta kāda jauna, vai atsvaidzināta kāda zināma atziņa par drošāka un labāka interneta lietošanu. Secinājums, Alojas skolēni ir ļoti zinoši, jautājums tikai, vai ir vēlme šīs zināšanas ikdienā patiesi arī pielietot.

Alojas novada domes Dienas centra, Alojas pilsētas bibliotēkas un Alojas Ausekļa vidusskolas bibliotēkas vadītājas saka lielu paldies skolēniem par ieinteresētību un aktīvu dalību sarunās par drošāka interneta lietošanu.

Sarmītes Frīdenfeldes teksts un foto