Aloja

Gada ienākumu deklarācijas var iesniegt arī Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros

Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) atgādina, ka 1.martā ir sākusies Gada ienākumu deklarācijas iesniegšana par 2015. gadā gūtajiem ienākumiem. Lai padarīt šo procesu iespējami raitāk un ērtāku, lūdzam ņemt vērā, ka Gada ienākumu deklarācijas gan elektroniski, gan papīra veidā šogad var iesniegt ne tikai VID klientu apkalpošanas centros, bet arī nu jau 66 Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros (turpmāk – VPVKAC) visā Latvijā.

 

Pašvaldību darbinieki Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros sniedz iedzīvotājiem šādus VID pakalpojumus: Gada ienākumu deklarācijas pieņemšana gan papīra formātā, gan palīdzība, iesniedzot to elektroniski; iesniegumu pieņemšana par elektroniskajām algas nodokļu grāmatiņām, iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu reģistrēšana/anulēšana. Tāpat darbinieki vienotajos klientu apkalpošanas centros var sniegt atbalstu un palīdzību darbam ar VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), informējot un apmācot klientus VID e-pakalpojumu izmantošanā.

 

Minētos VID pakalpojumus pašvaldību darbinieki sniedz 66 VPVKAC (Aglonas, Alojas, Alsungas, Amatas, Auces, Ādažu, Apes, Baltinavas, Balvu, Beverīnas, Brocēnu, Carnikavas, Cesvaines, Ciblas, Dagdas, Daugavpils, Dundagas, Grobiņas, Ilūkstes, Inčukalna, Jaunpiebalgas, Jelgavas novadā – Jelgavas, Elejas, Nākotnes, Līvbērzes, Platones, Sesavas, Svētes, Valgundes, Vilces, Vircavas, Zaļenieku, Staļģenes, Kalnciema un Lielplatones, Kandavas, Kocēnu, Ķekavas, Lielvārdes, Lubānas, Naukšēnu, Neretas, Nīcas, Ozolnieku, Pārgaujas, Pļaviņu, Raunas, Riebiņu, Rojas, Rucavas novadā – Rucavas un Sikšņu, Rugāju novadā – Rugāju un Benislavas, Rundāles, Rūjienas, Salacgrīvas, Saulkrastu, Sējas, Skrundas, Stopiņu, Strenču, Tērvetes, Vaiņodes, Varakļānu, Viesītes, Viļakas).

 

Informācija par vienoto klientu apkalpošanas centru adresēm un darba laikiem  pieejama portāla www.latvija.lv sadaļā “Vienotie klientu apkalpošanas centri”.

 

Lai iesniegtu Gada ienākumu deklarāciju, uz konsultāciju līdzi noteikti jāņem pase vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegtā personas apliecība, internetbankas lietotājvārds, internetbankas kodu karte vai kodu kalkulators, parole un attaisnojuma dokumenti (čeki, kvītis utt.). Ja persona nav internetbankas lietotājs, vienotajos klientu apkalpošanas centros ir iespēja  iegūt  lietotāja vārdu un paroli,  ar kuru varēs pieslēgties EDS sistēmai un izmantot visus tajā pieejamos VID e-pakalpojumus. 

 

VID atgādina, ka Gada ienākumu deklarācija par 2015. gadā gūtajiem ienākumiem obligāti laikā no 2016. gada 1. marta līdz 1.jūnijam ieskaitot jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri:

  • veikuši saimniecisko darbību (piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē vai iznomā savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības u.c.),
  • guvuši ienākumus ārvalstīs (tai skaitā personas (jūrnieki), kuras bijušas nodarbinātas uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa),
  • guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2015. gadā pārsniedza 4000 eiro (piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas),
  • guvuši ienākumus, kuri apliekami ar 10% nodokļa likmi (piemēram, ienākumu no dividendēm, ienākumu no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas), un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā,
  • guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, tai skaitā, no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

 

Tām fiziskajām personām, kuras veic saimniecisko darbību, kā arī individuālo uzņēmumu, t.sk. zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem, kuri ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, Gada ienākumu deklarācija par 2015. gadu obligāti jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID EDS.

 

Savukārt brīvprātīgi Gada ienākumu deklarāciju aicinām iesniegt tos nodokļu maksātājus, kuri vēlas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem – saņemtajiem ārstniecības, zobārstniecības vai izglītības iegūšanas pakalpojumiem, veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, veiktajām iemaksām pensiju fondos vai par dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem. 2016. gada laikā pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli var pieprasīt par 2015., 2014. un 2013. gadu.

 

VID aicina ikvienu nodokļu maksātāju iesniegt deklarāciju, izmantojot VID EDS, jo tajā automātiski tiek atspoguļota visa VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju, proti, nodokļu maksātāja gūtie ienākumi, neapliekamie ienākumi, informācija no kredītiestādēm par veiktajām iemaksām pensiju fondos, informācija no apdrošināšanas sabiedrībām par veiktajām iemaksām par dzīvības apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī no iepriekšējiem gadiem pārnestie attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem. Sākot ar šī gada aprīli, deklarācijā automātiski tiks atspoguļota arī tā informācija, ko par personas veiktajiem maksājumiem par izglītību VID būs iesniegušas mācību iestādes. 

 

Plašāka informācija pieejama VID mājaslapā sadaļā „Gada ienākumu deklarācija”.

 

Aicinām iepazīties un izmantot VID mājaslapā pieejamos jaunos vizuālos materiālus par Gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanu un iesniegšanu elektroniski! Šajos vizuālajos materiālos VID Elektroniskās sistēmas lietotājiem vienkāršotā veidā “soli pa solim” tiek skaidrotas veicamās darbības, lai pareizi pieslēgtos EDS un veiksmīgi aizpildītu un iesniegtu Gada ienākumu deklarāciju elektroniski. Vizuālais materiāls būs noderīgs gan personām, kas iesniedz deklarāciju BRĪVPRĀTĪGI, kā arī tām personām, kam tā jāiesniedz OBLIGĀTI.

 

Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām iedzīvotājus zvanīt uz VID Nodokļu un muitas informatīvo tālruni 67120000, konsultēties ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros, uzdot savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā „Uzdot jautājumu VID” vai arī VID EDS.

 

Informāciju sagatavoja:

VID Sabiedrisko attiecību daļa

tālr. 67122668, 26351438, 67122670, 26558389

 e-pasts: komunikacija@vid.gov.lv