Aloja

Alojā astoto reizi Pasaules latviešu klaidoņu saiets

10.jūnijā Alojā jau astoto reizi notika Pasaules latviešu klaidoņu brālības (PLKB) saiets. – Lai gan Aloja atzīta par Latvijā vissausāko vietu, jo mums nav nevienas dabīgas ūdenstilpnes, sveicu jūs visu laiku visslapjākajā klaidoņu saietā, – ar humoru par laikapstākļiem ievadā teica pasākuma vadītāja, Alojas kultūras nama direktore Ineta Laizāne. Šī gada saieta devīze bija “Ar plinti plecā pasaulē”, tāpēc arī pasākuma programma tika izvēlēta atbilstoša. Alojas kultūras namā un vēlāk Alojas mednieku kluba šautuvē “Reišmalīši” tovakar izskanēja ne mazums interesantu atmiņu un mednieku stāstu par pieredzēto dažādos ceļojumos visā pasaulē.

 

Pirms saieta oficiālā sākuma brālības pārstāvji tikās Alojas kapsētā, lai veltītu piemiņas mirkli aizsaulē aizgājušajām biedram Džeimsam Krogzemim. Pēc tam Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece aicināja saieta viesus  apmeklēt Dž.Krogzemja un viņa ceļojumu biedres, mūža mīlestības Diānas Rowe mākslas darbu izstādi, kas izvietota Alojas kultūras nama mazajā zālē. 

 

Ierodoties Alojas kultūras namā, katrs saņēma Alojas pilsētas bibliotēkas sagatavoto materiālu par PLKB veikumu 2015.gadā. Saieta dalībniekus uzrunāja PLKB prezidents Pēteris Strubergs, visus aicinot kopīgi nodziedāt klaidoņu brālības himnu. Ar izdevniecības “Jumava” vadītāju Juri Visocki viņš prezentēja jauno grāmatu “Pasaules salas latviešu klaidoņu acīm”, kas veltīta nesen aizsaulē aizgājušajam brālības biedram Jānim Vaišļam. Grāmatas prezentācijā piedalījās arī tās autoru kolektīvs  – Gunita Ozoliņa, Mārtiņš Šics, Mārcis Kalniņš un grāmatas ievadvārdu autors Ivars Strautnieks, kas vakara gaitā kopā ar mūziķi Indri Egli sniedza arī muzikālus priekšnesumus. J.Visockis visiem pateicās par ieguldīto darbu un lūdza parakstīties kopīgajā veikumā. Uz grāmatas atvēršanas svētkiem ierasties diemžēl nevarēja Māris Gailis, Ingūna Grīnberga, Pjotrs Kotovs, Juris Lorencs, Māris Puķītis un Ēriks Veits.

 

“Jumavas” vadītājs deva vārdu arī Andrejam Hansonam, norādot, ka kopdarbā ar Bruno Šulcu pirmoreiz paralēli grāmatai tapusi arī filma “Klaidoņstāsts” par Ungurpils peldošo salu noslēpumu. Jaunajā grāmatā par tām iekļauts Gunitas Ozoliņas veidotais stāsts. Tā kā saieta tradicionālajā norises vietā Ungurpils ezera krastā pašlaik notiek uzņēmējdarbības atbalsta centra-bibliotēkas “Sala” celtniecība, par darbu gaitu, plānotajām centra funkcijām un iespējamo sadarbību ar PLKB pastāstīja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda. Viņš demonstrēja arī īsfilmu par līdzšinējo centra būvniecības gaitu. Saiets Ungurpilī atgriezīsies jau nākamgad. 

 

Stāstos par piedzīvojumiem medību ceļojumos dalījās Latvijas Safari kluba prezidents Haralds Barviks, kluba biedrs un uzņēmējs Ivars Kalvišķis, Alojas mednieku kluba pārstāvis Pēteris Ziemelis un tā vadītājs Aigars Rumbergs. Katram stāstīšanai bija atvēlēts noteikts laiks, par kura beigām, medību taurei skanot, ziņoja Jānis Ansons. 

 

Pirms došanās uz “Reišmalīšiem” klaidoņi saņēma īpašu dāvanu no Džeima Krogzemja radiniekiem, kuru P.Strubergam nodeva Alojas muzeja vadītāja Līga Moderniece. Tā bija vīna pudele, kas izlikta jau minētajā gleznu izstādē, jo savā klaidoņa dzīvē Dž.Krogzemis nekad neesot atteicies no laba vīna.

 

Vēlāk jau tradicionāli ar gaisa balonu tika palaista lidojošā vēsts par jauno ceļojumu grāmatu, kurā savus autogrāfus atstāja visi autori. P.Strubergs gan secināja, ka pagājušajā gadā palaistās vēsts atrašanās vieta nav zināma, jo neviens atradējs nepieteicās.

 

“Reišmalīšos” visus iepriecināja SIA “Aloja-Starkelsen”,  kafejnīcas ”Mieriņš” un Alojas mednieku kluba gatavotā, drēgnajā un lietainajā laikā iederīgā medījuma zupa.  Visiem bija iespēja apskatīt mednieku trofejas un šautuvi, arī pašiem roku iemēģināt šaušanā pa šķīvjiem un sacensties, mēģinot trāpīt pa skrejošo mežacūku. Neizpalika arī tradicionālā mantu izsole, bet atmosfēru radīja mūzika un mednieku stāsti pie ugunskura.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto

[Not a valid template]