Aloja

Puikulē – dažādas veloaktivitātes

3. septembrī, Puikulē, notika velosipēdistu sacensības, kurās aktīvākie iedzīvotāji varēja mēroties nevis ātrumā, bet gan izturībā. Paralēli tām azartiskākie bija aicināti izmēģināt veiksmi dažādās jautrās, arī atjautības stafetēs – ar velosipēdu braukt pa dēļiem, mērot kādu posmu zigzagā vai pārvadāt grozā ābolu no viena spaiņa uz otru. – Tās bija nevis sacīkstes, bet draudzības pasākums, – teic Puikules kopienas centra Puikules muiža vadītāja Vivita Vītiņa. Viņa ir gandarīta, ka pasākumā atsaucīgi piedalījās daudzi, ieradās pat interesenti no Rīgas.

Sacensību rīkotāji pie Puikules muižas un tautas nama bija ierīkojuši trasi – vienu kilometru garu apli. Par ik nobraukto kilometru katrs velosipēdists saņēma žetonu. Tie tika vākti ļoti azartiski. Rekords bija 24 žetoni, kurus nopelnīja vietējais – puikulietis Ralfs Adata. Viņu arī sumināja kā uzvarētāju. Otrais ar mērotu
21 km bija staicelietis Elvis Sirmais, bet 3. vietu ar 20 km ieguva Ivars Dāvidsons no Rīgas.

Šī bija noslēguma aktivitāte vasaras brīvlaikā rīkotajiem velopārgājieniem pa Puikuli, kuros iesaistījās dažāda vecuma riteņotāji, jau sākot no dažu gadu vecuma. – Piemēram, piecgadnieks sārtiem vaigiem mēroja desmit kilometru garu maršrutu. Mazie ir apņēmības pilni, ka trase jāpiebeidz līdz galam, ja reiz iesākta, – teic V. Vītiņa. Izbraucienos ar velosipēdiem piedalījās arī daudzi Rīgas bērni, kuri pa vasaru bija atbraukuši pie saviem vecvecākiem, citiem radiem. Šīs veloaktivitātes rīkotas saistībā ar Eiropas Sociālā fonda finansēto projektu Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā.

Pēc pasākuma aktīvisti jau interesējušies par nākamajām aktivitātēm, piemēram, pikniku. – Galvenais jau ir kopā būšana, kas bērniem ir īpaši svarīgi, – teic V. Vītiņa. Nesen Puikules muižā notika lekcija-diskusija Kad beigsies „nav naudas”, ko vadīja uzņēmējs Andars Ignacs ar saviem domubiedriem. Arī šis notikums pulcēja gana daudz interesentu. – Tā bija piesātināta diena ar lieliskiem cilvēkiem. Diskutējām par visām naudas problēmām. It kā šķiet zināmas un pierastas tēmas, bet viņš uz to liek paskatīties no cita skatupunkta. Piemēram, vienmēr esmu teikusi – kad naudas nav tik daudz, vairāk „ieslēdzas” radošums. Vēlāk, izvadājot lektorus pa muižu, viņi sacīja, ka tas ir pat labi, ka mums finanšu nav tik daudz, jo tādējādi paši muižā to senatnīgo atklājam, piemēram, atstājam neapmestas ķieģeļu sienas, pagrabā esam saglabājuši zivju baseinu, – stāsta Puikules muižas vadītāja. Dienas izskaņā kompānija devusies uz Purezeru un tā pastaigu taku. Iecerēts, ka A. Ignacs ar kolēģiem vēlreiz būs Puikulē ar lekciju jau par citu tēmu, kas tiek vēl apspriesta.

Līga LIEPIŅA

Velosipēdu pārgājiena dalībnieki pirms došanās vienā no izbraucieniem sapulcējušies pie Puikules muižas

Foto no Vivitas VĪTIŅAS albuma