Aloja

Ēnu dienā Alojas novadā viesojas 72 ēnas

Trešdien, 12. februārī, visā Latvijā norisinājās Ēnu diena, kurā, sniedzot skolēniem iespēju aktīvi sekot līdzi dažādu profesiju un speciālistu darbam, kā ierasts, iesaistījās arī Alojas novada pašvaldība un citi novada uzņēmumi. Šogad Alojas novadā dažādu profesiju pārstāvjus ēnoja 72 ēnas, bet kopumā iesaistīto skolēnu skaits, kuri no Alojas novada devās ēnot gan citviet, gan tepat uz vietas ir krietni lielāks. Portālā enudiena.lv tika piedāvātas 49 vakances, paliekot 6. vietā Latvijā aiz Rīgas reģiona pilsētām un Jelgavas, Daugavpils, Preiļu un Liepājas novadiem.

Ēnu dienas laikā vislielāko interesi jaunieši bija izrādījuši par rekreācijas centrs “Vīķi”, tur 15 skolēni no Staiceles pamatskolas ceturtās klases kopā ar skolotāju sekoja līdzi speciālistu ikdienai. Savukārt Staiceles pamatskolas piektās klases audzēkņi nolēma uzaicināt pie sevis SIA “AD Celtnieks” uzņēmuma īpašnieku Didzi Dubru, par kuru gatavoja prezentāciju projektu dienā.

Lielu interesi jaunieši izrādīja par Alojas novada Pirmsskolas izglītības iestādi “Auseklītis”. Audzinātāju un auklīšu ikdienas darbu vēroja 10 skolēni, Alojas Pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vadītāju Sarmīti Freimani viena ēna, bet iestādes medmāsai šogad bija divas ēnas, bet Staiceles bērnudārzā audzinātājas un auklītes ēnoja četri Staiceles pamatskolas audzēkņi.

Arī par Alojas novada domes priekšsēdētāja ikdienas darbu bija liela interese. Pie Valda Bārdas viesojās četri jaunieši, bet Alojas novada domes priekšsēdētāja Jurģa Rāceņa profesiju vēroja viena “ēna”. Skolēniem bija iespēja apzināt domes priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka darba specifiku un izzināt izaicinājumus šajos amatos.

Savukārt komercdarbības speciālistes Sabīnes Stūres amatu Ēnu dienas laikā iepazina divas Alojas Ausekļa vidusskolas audzēknes, bet Tūrisma un informācijas centra vadītājas Ineses Timermanes profesiju – četri jaunieši. Toties Alojas novada domes iestādē Vilzēnu bibliotēka bibliotekāres Guntas Meleces  profesiju iepazina divas jaunietes.

Tāpat ēnas viesojās arī mūsu novada uzņēmumos. Skolēni ēnoja tādas profesijas kā: pārdevējs, agronoms, pavārs, viesmīlis, kafejnīcas vadītājs, veterinārārsts, galdnieks un “Alojas novada saimniekserviss” vadītājs.  

Šogad Alojas novadā Ēnu dienas dalībnieki bija pieteikušies no Alojas Ausekļa vidusskolas, Staiceles vidusskolas, Ozolmuižas pamatskolas, Limbažu sākumskolas, Stalbes vidusskolas, Rīgas tehniskās koledžas, Rīgas Stila un modes tehnikuma un Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas.

Mūsu novada izglītības iestāžu skolēni ēnoja arī ārpus novada un viesojās tādos uzņēmumos kā: “Lidosta Rīga”, “Schneider Electric Latvija”, “SIA SILAT”; Firma Krimulda, “Wunder Latvia”, “Nords Event Communications”, kā arī ēnoja Rīgas maratona projektu koordinatori un viesojās arī citur. Kopumā no mūsu izglītības iestādēm 92 ēnotāji.

Paldies novada uzņēmumu vadītājiem un citiem speciālistiem par izrādīto iniciatīvu un interesi Ēnu dienā! Šogad ēnas uzņēma “Alojas novada saimniekserviss”, “Alojas Starkelsen”, “Aloja Agro”, kafejnīca “Nina S”, veikals “Top”, kafejnīca “Mieriņš”, “DK Apsītes”, venterinārais serviss “Būsi vesels”, “AD Celtnieks”, “Alewood” un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests!

Pateicamies un priecājamies par erudītajiem jauniešiem un izglītības iestādēm, kas šogad aktīvi iesaistījās Ēnu dienā!

Informāciju sagatavoja: Regīna Grosa