Aloja

Projekts “Bibliotēka” izsludina konkursu jaunajiem rakstniekiem

Lasīšanas veicināšanas projekts “Bibliotēka” izsludina pieteikšanos jauno rakstnieku romānu konkursam, kā rezultātā ar ilggadēja latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” atbalstu tiks izdots viens agrāk nepublicēta autora darbs. Pieteikties konkursam iespējams līdz šī gada 1. aprīlim, manuskripti jāiesniedz līdz šī gada 31. augustam.

“Bibliotēkas” jauno rakstnieku konkurss radīts ar mērķi veicināt jauno latviešu prozas rakstnieku izaugsmi. Uzvarētāja darbs saņems 3000 EUR lielu finansiālu atbalstu romāna izdošanai, apmaksātu publicitāti projekta “Bibliotēka” ietvaros, kā arī iespēju vienu kalendāro mēnesi pavadīt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā (SRTM) Ventspilī.

Lai piedalītos, jaunajiem rakstniekiem vispirms ir jāpiesaka sava dalība konkursā, aizpildot pieteikuma formu šeit. Savukārt darbus iespējams iesniegt tuvākā pus gada laikā. Organizatori cer, ka šāda pieeja motivēs piedalīties ne vien tos rakstniekus, kuru darbi jau ir pabeigti, bet arī rosinās aktīvāk rakstīt tiem, kas romānus iesākuši vai vēl tikai vēlas sākt.

Manuskriptu konkursam drīkst iesūtīt jebkurš interesents vecumā no 18 gadiem, kuram Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) nav reģistrētu izdotu grāmatu romāna žanrā un kurš nav autors jebkāda žanra grāmatām, kas tiražētas vairāk nekā 2000 eksemplāru lielā apjomā. Lai veicinātu jauno rakstnieku izaugsmi un lasīšanā ieinteresētu jaunus cilvēkus, organizatori noteikuši, ka konkursam var tikt pieteikti darbi, kas atbilst romāna žanrā sarakstītam literāram darbam, kurš spēj ieinteresēt lasītājus vidējā vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Iesniegtais darbs var būt mīlestības, fantāzijas, fantastikas, piedzīvojumu vai kāda cita žanra paveida romāns. Darbs var būt gan fikcija, gan balstīts uz patiesiem notikumiem. Iesniegtajam darbam jābūt latviešu valodā un vismaz 50 000 vārdus garam. Ar šiem un citiem konkursa noteikumiem sīkāk iespējams iepazīties konkursa nolikumā.

Par dalību konkursā paredzēta dalības maksa, kas tiks dalīta pēc “early bird” un “late bird” principa. Visi finansiālie līdzekļi, ko organizators iegūs no konkursa dalības maksas, tiks novirzīti nozīmīgākā ikgadējā notikuma literatūras nozarē – Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) – atbalstam, ko ik gadu finansiāli atbalsta projekta “Bibliotēka” iniciators “Baltic International Bank”.

Darbu vērtēšana notiks vairākās kārtās. Pirmkārt, sadarbībā ar LNB tiks izvērtēta dalībnieku un iesūtīto manuskriptu un darbu autoru atbilstība konkursa nolikumam. Otrkārt, manuskriptu fragmenti tiks nodoti publiskam balsojumam un tos vērtēs arī žūrijas komisija. Pēc tam pieci publiskā balsojuma favorīti un pieci žūrijas favorīti tiks izvirzīti pusfinālam un nodoti žūrijas komisijas vērtējumam. Žūrijas komisijas vērtējuma rezultātā trīs labākie darbi tiks nodoti izskatīšanai izdevniecībai “Dienas Grāmata”, kas izvēlēsies uzvarētāju. Darbu vērtēšanas procesu plānots veikt divus mēnešus.

“Katrs izcils autors reiz ir piedzīvojis tos izšķirošo brīdi – uzsākt darbu, spert pirmo soli pretī sasniegumam,” saka projekta “Bibliotēka” idejas autore un iniciatore Jekaterina Belokoņa. “Noticēt sev un savām spējām ir lielākais mūsdienu izaicinājums, jo īpaši literatūrā, jo tās vērtība uzplaukst un atklājas tikai ilgtermiņā. Arī es pati zinu, cik svarīgi ir iegūt sajūtu, ka kāds tevi atbalsta un tic taviem spēkiem. Ar šo konkursu vēlamies sniegt iedrošinājumu jaunajiem rakstniekiem – būt drosmīgiem, uzdrīkstēties parādīt savus darbus plašākai sabiedrībai. Arī mums pašiem, projektam “Bibliotēka”, šis ir jauns sākums, tāpēc ceram uz jauno rakstnieku atsaucību un atbalstu, jo mērķis mums visiem ir viens – literatūra. Literatūra ļauj runāt un iemūžināt mūsu sasniegumus, pārdzīvojumus, risinājumus, garīgās vērtības. Literatūra un valoda – tās ir katras tautas ilgmūžības atslēga. Tās ir līdzeklis mūsu intelektuālo un radošo spēju attīstīšanai un dzīves izzināšanai.”

Jauno rakstnieku konkursa sadarbības partneri: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA), Ventspils Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, izdevniecība “Dienas Grāmata”.

Jauno rakstnieku konkurss ir lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” ceturtās sezonas iniciatīva. Projekts “Bibliotēka” ir latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” iniciēts sociāls projekts ar mērķi veicināt lasīšanu un rakstniecību Latvijā. “Bibliotēka” savu darbību sāka 2018. gadā, publicējot interviju sēriju ar Latvijas literatūrā un kultūrā nozīmīgām personām par literatūras vērtību cilvēka dzīvē. Pateicoties plašajai sabiedrības atsaucībai un iesaistei, 2019. gadā projekts tika turpināts ar ceļojošās izstādes “Dzimtas grāmata” izveidi, savukārt 2020. gadā tika radīta sērija ģimenēm ar maziem bērniem “Iemīlēt grāmatu!” un klajā nāca izdevums “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā”. Projekta ietvaros regulāri tiek veidotas iniciatīvas un aicinājumi dažādām sabiedrības grupām, ar mērķi pievērst uzmanību literatūrai kā pārmantojamai vērtībai un vecināt lasīšanas paradumu veidošanos sabiedrībā. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).

Informāciju sagatavoja:

Projekta “Bibliotēka” koordinatore un satura veidotāja