Aloja

Vakcinētiem cilvēkiem būs plašākas iespējas pulcēties

Vakcinētu vai Covid-19 pārslimojušu cilvēku risks saslimt ar Covid-19 ir pietiekami zems, lai jūnijā līdz ar lielāku vakcinācijas aptveri viņiem piemērotu izņēmumus no vispārējās epidemioloģiskās kārtības – plašākas iespējas pulcēties. Par šiem Veselības ministrijas kopā ar citām ministrijām sagatavotajiem priekšlikumiem Ministru kabinets lems rīt, 27. maijā.

Atbalstot Veselības ministrijas redzējumu, jau 1. jūnijā varētu strādāt skaistumkopšanas nozare un citi pakalpojumi, kas saistīti ar labsajūtu un izklaidi, savukārt jūnija vidū vakcinētiem vai Covid-19 pārslimojušiem cilvēkiem būtu iespēja apmeklēt publiskus pasākumus.

Vienlaikus cilvēkiem, kas nav vakcinējušies, drošības pasākumi tiks pakāpeniski mazināti atbilstoši iepriekš lemtajam un krītoties saslimstības līmenim.

Kādas izmaiņas paredzētas vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem?

Ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, no 1. jūnija drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta nomas un fotopakalpojumus, kā arī saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients (pirts, saunas un fotopakalpojumu gadījumā viens pakalpojumu sniedzējs un viena mājsaimniecība). Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem.

Savukārt no 15. jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, varēs piedalīties publiskos pasākumos, apmeklēt kafejnīcas, kino teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot 2 metru distanci. Lai šādus pakalpojumus sniegtu, arī visiem darbiniekiem jābūt vakcinētiem vai izslimojušiem Covid-19, kā arī jānodrošina kontrole, lai neielaistu cilvēkus, kas neatbilst prasībām.

Tāpat cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, no 15. jūnija varēs  apmeklēt sporta klubus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības. Telpā nedrīkstēs atrasties nevakcinēti cilvēki vai tādi, kas pēdējā pusgadā nav slimojuši ar Covid-19.

Kas jāņem vērā vakcinētiem vecākiem, kopā ar bērniem apmeklējot pasākumus?

Lai ļautu pasākumus apmeklēt arī ģimenēm ar bērniem, kurus šobrīd nevakcinē, noteikts izņēmums ģimenei domātiem pasākumiem. Šādos gadījumos bērnam būs nepieciešams pēdējo 48 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 tests vai pēdējo 6 stundu laikā veikts negatīvs Covid-19 antigēna tests. Savukārt pasākumā būs jāievēro noteiktas prasības, piemēram, jābūt personalizētām sēdvietām, visiem jālieto sejas maskas un jāievēro 2 metru distance no citiem. Tāpat būs noteikts pasākuma ilgums un pieļaujamais cilvēku skaits. Attiecīgi telpās šādos pasākumos ar bērnu klātbūtni drīkstēs atrasties līdz 300 cilvēku un pasākums ilgs līdz četrām stundām, savukārt brīvā dabā drīkstēs pulcēties līdz 500 cilvēku un pasākuma laiks nebūs limitēts. Šādas prasības izvirzītas, jo bērni nebūs pasargāti no saslimšanas ar Covid-19, kā arī bērni pat bez simptomiem vīrusu var nodot citiem, piemēram, atgriežoties mājās pie vecvecākiem, kas ir lielākā riska grupā.

Kādi izņēmumi no vispārējās epidemioloģiskās kārtības ir pieejami jau šobrīd?

Jau šobrīd cilvēki, kuri ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, darba vietā un amatiermākslas kolektīva mēģinājuma laikā drīkst pulcēties līdz 20 cilvēkiem, nelietojot sejas maskas un neievērojot distanci. Tāpat nav jāveic Covid-19 rutīnas skrīninga testi darba pienākumu veikšanai. Ja ir bijusi saskarsme ar Covid-19 saslimušo, var neievēro mājas karantīnu (nedēļas laikā jāveic Covid-19 tests). Pašizolāciju nav jāievēro, atgriežoties Latvijā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, vai Šveices Konfederācijas, kā arī Apvienotās Karalistes.

Kā varēs pārliecināties par vakcinācijas un Covid-19 izslimošanas faktu?

No 1. jūnija ikvienam būs iespēja elektroniski vietnē www.Covid19sertifikats.lv iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu.

Informācija par to, vai persona ir vakcinēta pret Covid-19, pēdējā pusgada laikā pārslimojusi Covid-19 vai ir veikta Covid-19 testēšana, būs pieejama digitālā formātā vietnē www.Covid19sertifikats.lv. Līdz ar to arī pakalpojuma sniedzēji varēs ērti pārliecināties par cilvēka statusu, izmantojot speciālu aplikāciju ar QR koda lasītāju.  No 15. jūnija iekšzemes sistēma vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas fakta pārbaudei iekļausies kopīgajā Eiropas digitālā zaļā sertifikāta sistēmā.

Kas varēs izmantot ieviestās izmaiņas?

Plānotās izmaiņas attieksies uz vakcinētiem cilvēkiem divas nedēļas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas vai trīs nedēļas pēc saņemtas pirmās ražotāja AstraZeneca vakcīnas “Vaxzevria” devas (pēc 90 dienām jāsaņem otrā deva), kā arī uz cilvēkiem, kuri pēdējā pusgada laikā ir pārslimojuši Covid-19. Savukārt, lai neievērotu pašizolāciju, cilvēkam jāsaņem arī otrā AstraZeneca ražotāja vakcīnas deva un no tā brīža jāpaiet divām nedēļām.

Ja cilvēkam nav iespējas sertifikātu iegūt elektroniski, to papīra veidā pēc pieprasījuma izsniegs ārstniecības iestāde vai kādā no vienotās valsts un pašvaldības klientu apkalpošanas centriem (https://www.varam.gov.lv/lv/vpvkac).

Aicinām ikvienu, kurš to vēl nav izdarījis, pieteikties savai vakcīnai pret Covid-19 vietnē www.manavakcina.lv, pa tālruni 8989, pie sava ģimenes ārsta vai darba devēja. Galvenais vakcinācijas mērķis ir pasargāt cilvēku no smagas saslimšanas ar Covid-19 un nāves.

Sagatavoja:
VM Komunikācijas nodaļas vadītājs
Oskars Šneiders