Aloja

Akcijā “EKO ZVANS” aicina bez maksas nodot nolietotu elektrotehniku, vērš uzmanību uz elektrodrošību

No 1. līdz 31. augustam notiks SIA “ZAAO” (ZAAO) organizēta akcija “EKO ZVANS!”, kuras laikā, zvanot uz ZAAO biroju, varēs pieteikt neizjauktas nolietotas elektrotehnikas bezmaksas savākšanu (iekārtas izmērs vismaz 60 x 40 x 40 cm).

Ar līdzīgām akcijām tās organizatori ik gadu vērš uzmanību uz vides aizsardzību un šogad, sadarbībā ar AS “Sadales tīkls”, uzmanība tiek pievērsta arī elektrodrošībai, jo nolietota un bojāta elektronika ikgadēji ir iemesls desmitiem elektrotraumu un virknei ugunsgrēku.

ZAAO Atkritumu apsaimniekošanas daļas vadītāja Ginta Gailuma: “Elektriskās un elektroniskās iekārtas, ko lietojam savās mājsaimniecībās un darba vietās, ir izgatavotas no dažādiem materiāliem, no kuriem līdz pat 90 % ir iespējams pārstrādāt. Šīs iekārtas satur arī dažādas kaitīgas vielas, piemēram, freonu, dzīvsudrabu, svinu, hromu, tāpēc elektriskie un elektroniskie atkritumi nekādā ziņā nedrīkst nonākt dabā, tie jānodod atkritumu apsaimniekotajiem. ZAAO rūpējas, lai šie atkritumi nonāktu uz pārstrādi.”

Akciju šogad atbalsta “Sadales tīkls”, vēršot uzmanību uz elektrodrošību. “Sadales tīkla” Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats: “Savu laiku nokalpojušai un bojātai elektrotehnikai nav vietas mājoklī, jo tā ir bīstama mūsu veselībai un dzīvībai, kā arī rada ugunsgrēku riskus īpašumā. Diemžēl nereti turpinām lietot bojātas elektroierīces un arī cenšamies  paši tās “saremontēt”, bojātās vietas notinot ar izolācijas lenti, – šāda rīcība nav pieļaujama, jo bojāta elektroierīce ir kā bumba ar laika degli, kas liktenīgā mirklī var kļūt par iemeslu smagai vai letālai elektrotraumai vai postošam ugunsgrēkam!”

“Sadales tīkls” uzsver, ka ik gadu elektrotraumas Latvijā gūst desmitiem cilvēku – gan bērni, gan pieaugušie, turklāt vidēji desmit cilvēkiem gūto elektrotraumu sekas ir letālas. “Šogad sešos mēnešos ir reģistrētas pavisam 27 elektrotraumas, tostarp 5 cilvēki gūto elektrotraumu rezultātā gāja bojā. Atceries – mājās nav vietas elektroierīcēm ar bojātu vada izolāciju vai citiem acīmredzamiem defektiem! Tāpat, ja, lietojot elektroierīci, ir jūtams, ka tā “sit pa pirkstiem” – tas ir signāls, ka no šīs ierīces ir iespējami drīz jāatbrīvojas. Akcija “EKO ZVANS” ir lieliska iespēja nodot pārstrādei savu laiku nokalpojušu elektrotehniku, šādi gan parūpējoties par savu un citu īpašuma iemītnieku drošību, gan arī veicinot sakārtotu vidi mums apkārt,” papildina A. Šmats.

Akcija ir spēkā tikai ZAAO darbības reģionā – jaunajos Limbažu, Cēsu, Smiltenes, Valkas, Vamieras novados, kā arī jaunā Siguldas novada Krimuldas un Lēdurgas pagastos, jaunajā Saulkrastu novadā (izņemot Sējas pagastu) un jaunajā Balvu novadā, līdzšinējo Baltinavas, Rugāju un Viļakas novadu pagastos.

Nolietotas elektrotehnikas savākšanas pakalpojums tiks sniegts, izbraucot uz privātpersonas vai juridiskas personas norādīto adresi, iepriekš vienojoties par savākšanas dienu.

Arī ikdienā ZAAO piedāvā ar elektrību vai baterijām darbinātas nolietotas sadzīves elektrotehnikas savākšanu no klienta adreses, taču akcijas periodā ir atcelta transporta maksa un akcijas laikā ikviens tās dalībnieks piedalīsies izlozē, iegūstot iespēju laimēt balvas – televizoru, rokas putekļu sūcējus, skandas un citas.

Pieteikumi tiek pieņemti pa tālruni 26132288. Saņemot neizjauktas nolietotas elektrotehnikas (televizori, ledusskapji, plītis, trauku mazgājamās mašīnas, putekļu sūcēji, virtuves kombaini u.c.) savākšanas pieteikumu un pajautājot klienta atļauju, ZAAO biroja darbinieks reģistrēs akcijas dalībnieku klientu uzskaites sistēmā, veicot speciālu atzīmi par dalību akcijā. Katrs klients akcijā var veikt neierobežota skaita elektrotehnikas vienību savākšanas pieteikumus, balvu izlozē piedaloties vienu reizi.

Visai pieteiktajai elektrotehnikai tās izvešanas dienā jābūt novietotai ārpus telpām – pie kāpņu telpas ārdurvīm, biroja ārdurvīm, iebraucamā ceļa malā, konteineru laukumā utml.

Akcijas nolikums pieejams uzņēmuma mājas lapā www.zaao.lv šķiroto atkritumu savākšanas sadaļā un klientiem.zaao.lv.

Atgādinām, ka nolietotu neizjauktu elektrotehniku bez maksas ikdienā var nodot arī ZAAO darbības reģiona divdesmit vienā EKO laukumā. Nogādājot nolietotu neizjauktu elektrotehniku EKO laukumā, iedzīvotāji nepiedalās akcijā “EKO ZVANS!”.

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību vadītāja